Harm Jan Kamphof versteekt de laatste noot van zijn compositie op de speeltrommel van de beiaard onder toeziend oog van stadsbeiaardier Esther Schopman.
Harm Jan Kamphof versteekt de laatste noot van zijn compositie op de speeltrommel van de beiaard onder toeziend oog van stadsbeiaardier Esther Schopman. (Foto: PR)

Compositie UT-student Kamphof klinkt elk uur vanuit de Oude Kerk

  Cultuur

Enschede - De speeltrommel van de Grote Kerk op de Oude Markt in Enschede kreeg zondag vier nieuwe melodieën. Drie zijn er van Schopman zelf, eentje is er van de hand van UT-student Harm Jan Kamphof. Hij won de 'kwart over melodie-wedstrijd'.

Begin september vroeg StadsBeiaardier Esther Schopman de inwoners van Enschede om voor de 'kwart over melodie' een compositie te maken. Negen zelfgemaakte composities ontving ze. De jongste deelnemer was de negenjarige Imme Loffeld. Esther: "Ik kreeg haar melodie al een dag nadat het in de krant stond! Ze had het keurig in notenschrift opgeschreven en stuurde zelfs een videofilmpje mee, waarop ze het op de piano voorspeelt."

Bij de selectie is onder andere bekeken of ritme, melodie en harmonie geschikt zijn voor de speeltrommel. Verder mocht de compositie niet minder dan 15 en niet meer dan 20 seconden duren. Melodieën op de kwartieren zijn altijd kort. Die voor het hele en halve uur duren langer. "Er zaten zeker een aantal leuke en interessante inzendingen bij, sommige met leuke titels, zoals Spölkwarteerke", vertelt Esther. "Ook bijzonder was de compositie waarbij de noten die gebruikt waren, verwezen naar de letters in de naam Enschede."

De winnende compositie is uiteindelijk die van Harm Jan Kamphof geworden, masterstudent Technische Natuurkunde aan de Universiteit Twente. Componeren is een van zijn hobby's, voortgekomen uit pianospelen. Schopman: "Zijn compositie heeft een mooie stijgende baslijn. Ook melodisch en harmonisch is de compositie heel geschikt voor de speeltrommel."

Een opgetogen Harm Jan: "Ik vond het een uitdaging om mijn grenzen bij het componeren te verleggen door nu eens iets voor het carillon te schrijven."

Meer berichten