Violinde den Breeijen en Bram Leemeijer brengen werk van Franz Joseph Strauss ten gehore.
Violinde den Breeijen en Bram Leemeijer brengen werk van Franz Joseph Strauss ten gehore.

Jeugd heeft de toekomst bij Symfonia Jong Twente

  Cultuur

ENSCHEDE - De jeugd van tegenwoordig komt steeds minder in aanraking met klassieke muziek. Bij Symfonia Jong Twente (SJT) gebeurt dit echter nog volop. Zondag 29 januari geeft het orkest haar jaarlijkse Winterconcert. Het Muziekcentrum loopt dan weer aardig vol, ook met jongeren.

"Het wordt wel steeds moeilijker om jongeren als spelers voor ons orkest te interesseren", geeft Robert Witbreuk, pr-man bij SJT, grif toe. "Het muziekonderwijs is flink onderuit gehaald en onbekend maakt onbemind. Toch weten we het orkest goed op sterkte te houden. Daarvoor gaan we wel ver de regio in, tot in Duitsland toe. Behalve in Enschede, voeren we dit Winterconcert dan ook in Rijssen en Bad Bentheim uit. Daar komen ook de nodige leden van het orkest vandaan."

Krakau

Uitstapjes naar Rijssen en Duitsland zijn dit jaar niet het enige avontuur. Bij SJT ziet men het Winterconcert ook als een voorbereiding op een reis naar Polen. "Eens in de twee jaar maken we een grotere concertreis. Zo zijn we al in Praag en Wenen geweest. Dit jaar gaan we naar Krakau. We zoeken naar bestemmingen waar men interesse in klassieke muziek heeft. Krakau was in het jaar 2000 Culturele Hoofdstad van Europa. Er staan mooie concerten op de agenda en daar is 29 januari een vroegtijdige voorbereiding op."

Bijzonder duet

In het Muziekcentrum laat zondag niet alleen het 'grote' orkest van SJT zich horen, ook Symfonia Junior komt aan bod. Bij elkaar opgeteld komen er ruim 100 jonge talenten op het podium te zitten. Een enkeling treedt zelfs solistisch op. "Het orkest heeft altijd wel talentvolle uitschieters. Dit keer spelen twee hoornisten, Violinde den Breeijen en Bram Leemeijer, in een concertje van Franz Joseph Strauss (niet de politicus, maar de vader van de beroemde componist Richard Strauss). Dat is uniek, die muziek is zelden te horen. Verder speelt de jonge Boekelose trompettist Duco Akkerman mee. Ja, die jongen die al op Pinkpop stond!"

Het is ook bijzonder dat SJT een werk van Iris Tjoonk laat horen. Zij is een ex-orkestlid en studeert nu muziek. Het concert begint zondag om 14.30 uur.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden