Filip Markiewicz komt voor zijn eerste soloshow in Nederland met een nieuwe installatie waarin theater, video en schilderijen in elkaar overvloeien.
Filip Markiewicz komt voor zijn eerste soloshow in Nederland met een nieuwe installatie waarin theater, video en schilderijen in elkaar overvloeien. (Foto: PR)

Petra Boonstra tegen Filip Markiewicz: 'We weten wat je kan, doe je ding'

  Cultuur

Enschede - De Poolse kunstenaar Filip Markiewicz komt voor zijn eerste soloshow in Nederland met een nieuwe installatie waarin theater, video en schilderijen in elkaar overvloeien. Zijn werk is bij Concordia te zien vanaf 29 september. Een dag eerder, op zaterdag 28 september, geeft Filip een live performance in het theater van Concordia.

Petra Boonstra, programmeur beeldende kunst van Concordia, is zeer blij met de komst van Filip Markiewicz. "Ik zag Filips werk in 2016 en was verrast door zijn gebruik van verschillende disciplines. Dat gebeurt vaker, maar bij Filip is er zowel een serieuze ondertoon als humor. Dat breekt het ijs ook een beetje."

Concordia biedt opkomende en gevestigde kunstenaars als Filip graag een 'podium'; kunstenaars die verschillende disciplines weten te integreren in hun werk, en daarin durven te experimenteren. Petra: "Voor Concordia maakt Filip iets totaal nieuws. Het is mooi en misschien ook de taak van elke kunstinstelling om een kunstenaar op die manier de ruimte te geven. Zo van: 'We weten wat je kan, doe je ding'. Het is natuurlijk ook heel spannend, want misschien komt er iets uit dat ik nooit zou hebben verwacht."

Van 10 oktober tot en met 10 november vindt het Overijssels Filmfestival plaats, met als thema's 'Poort naar Europa' en 'Identiteit'. Thema's die naadloos aansluiten bij het werk van Filip. Vaak legt hij daarin de toeschouwer zijn politieke ideeën voor, maar laat het tegelijkertijd compleet open voor eigen interpretatie. Het festival vertoont een film die de kunstenaar selecteerde als inspiratie in zijn werk.

De expositie Untitled Surface is een visuele dialoog tussen een bestaand werk en een nieuwe serie schilderijen. Uitgangspunt is de film Fake Fiction die Filip maakte tijdens zijn verblijf bij het Theater Basel. De film is geschreven als theaterstuk voor Art Basel 2017, en is opgenomen tijdens de repetities voor de première van het stuk. De vorm van de film is een mix tussen een collage en repetitieopnames met de acteurs van het theater; film en theater gaan zo naadloos in elkaar over.
Aanleiding voor de nieuwe serie schilderijen bij Concordia is een enkele zin uit de film Fake Fiction: 'Because a painting breathes when you look at it, but it dies when you photograph it'. De zin klinkt als een surrealistisch manifest, en is in die hoedanigheid gebruikt als kapstok voor zijn werken.

Filip Markiewicz is letterlijk een mengeling van Europese culturen; uit Poolse ouders in Luxemburg geboren, woont en werkt de kunstenaar tegenwoordig in Hamburg. Identiteit en de Europese identiteit zijn thema's in zijn werk. Filip Markiewicz vertegenwoordigde Luxemburg tijdens de Biënnale van Venetië in 2015. Het Paviljoen was omgetoverd tot een theater, ook daarin was de mix van de disciplines duidelijk aanwezig.

Kijk voor alle info over het programma op:

www.concordia.nl/beeldende-kunst/

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden