Van Gent speelt zelf de hoofdrol als Lena.
Van Gent speelt zelf de hoofdrol als Lena. (Foto: Theater Sonnevanck)

Dorien van Gent over Het Bangedierenbos: 'Kinderen mogen best bang zijn'

  Cultuur

Enschede - Angst hoeft niet altijd slecht te zijn. Dat is de boodschap die de jonge theatermaker Dorien van Gent (26) met haar op Willem Wilmink geïnspireerde theatervoorstelling Het Bangedierenbos wil uitdragen. "Alleen het einde wijkt af van hoe Wilmink het heeft opgeschreven."

"Het Bangedierenbos gaat over angst", aldus Dorien van Gent. "Want het is niet erg om bang te zijn. Dat is wat ik kinderen wil meegeven met deze bewerking van het originele verhaal van Willem Wilmink uit 1976. Ik heb het in een muzikale theatervorm gegoten. Wilmink was zelf ook bang voor een heleboel dingen. Dat zie je terug in de door hem geschreven kinderverhalen. Zijn eigen angsten resoneren in die verhalen", aldus Van Gent. "Zelf dacht ik als kind ook altijd dat mijn angsten zouden verdwijnen naarmate ik ouder zou worden. Dat bleek niet zo te zijn."

Muziektheater

Het idee om deze theatervoorstelling te maken ontstond bij Van Gent toen ze als oppas voorlas uit een boekje met verhalen van de beroemdste schrijver die Enschede voortbracht. "Het Bangedierenbos was een onderdeel hiervan. Ik heb het iets aangepast om het in een theatervorm te gieten, maar de kern is hetzelfde gebleven. De theatervorm waar ik voor heb gekozen is muziektheater. Het is een toneelvariant waarin muziek een belangrijke rol speelt. Bij een musical zie je iets gebeuren tijdens het toneelspel, bijvoorbeeld het ontstaan van een liefdesrelatie tussen twee personages. Vervolgens wordt dat in het daaropvolgende lied bevestigd. Bij muziektheater wordt deze verwikkeling volledig in de muziek verweven. De muziek is complementair aan het theaterspel in plaats van bevestigend. De liedteksten heb ik in ere gelaten."

Wilmink

Van Gent vervolgt: "Ik denk dat veel van mijn generatiegenoten Wilminks werk wel kennen, maar zijn naam niet. Ze kennen bijvoorbeeld wel het liedje 'Deze vuist op deze vuist' uit 'De Film van Ome Willem', maar weten niet dat het van Willem Wilmink is."

Eerdere producties

Voordat Van Gent aan de slag ging met het Bangedierenbos, had ze al een aantal producties op haar naam staan, te weten Dodo en Edward Scharenhand.

"Voor deze theaterproducties was ik min of meer geheel verantwoordelijk. Nu is er ook iemand die de regie voor haar rekening neemt en iemand voor de vormgeving. Dit werkt ontlastend, waardoor ik me volledig op het creatieve gedeelte kan focussen", aldus de voormalig student aan de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten.

Waar?
De première van Het Bangedierenbos is op 29 september in Concordia en de afsluitende voorstelling op 10 november in theater Sonnevanck, beiden in Enschede.

Kaarten en info:

www.sonnevanck.nl

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden