Drum and bugle corps onderscheiden zich door een hoog entertainmentgehalte. Je komt oren en ogen tekort tijdens hun optredens.
Drum and bugle corps onderscheiden zich door een hoog entertainmentgehalte. Je komt oren en ogen tekort tijdens hun optredens. (Foto: PR)

Europese finale 'drum and bugle corps' in Grolsch Veste

  Cultuur

Enschede - De Grolsch Veste is op zaterdag 28 september gastheer voor een bijzonder muzikaal evenement. Dan wordt namelijk de finale van de DCE European Music Games gehouden.

Dit zijn de Europese kampioenschappen voor 'drum and bugle corps'; een muzikaal fenomeen dat is overgewaaid vanuit de Verenigde Staten. "Deze korpsen onderscheiden zich door een hoog entertainmentgehalte. Je komt oren en ogen tekort tijdens hun optredens. Een drum corps bestaat uit een drietal onderdelen: het slagwerk, de koperblazers en een visuele groep", legt Rob van Koningshoven uit. Hij is voorzitter van Drum Corps Europe.

Geluidseffecten

Naast een uitgebreid lopend gedeelte, kennen drum corps ook een stilstaand gedeelte. Hier vind je instrumenten waarmee je niet kunt marcheren: pauken, gongen, xylofoons, drumstellen en meer. Sinds enkele jaren is het ook toegestaan om deze instrumenten te versterken en geluidseffecten te gebruiken. Hierdoor is het mogelijk om het verhaal dat je met een show wilt vertellen, nog duidelijker over te brengen.

Van Koningshoven: "Voor drum corps zijn in Amerika speciale instrumenten ontwikkeld, die het mogelijk maken om met alle instrumenten één kant op te spelen. Hierdoor wordt het publiek de volle dertien minuten die een show duurt optimaal vermaakt. Dit is ook de reden waarom er bij de optredens in de Grolsch Veste slechts één lange kant van de tribune wordt gebruikt."

Vlaggen en geweren

De muziek wordt geaccentueerd door een visuele groep. Van oudsher vlaggen en imitatiegeweren, maar tegenwoordig met van alles waarmee je accenten aan de muziek kunt geven. Deze groep beheerst de kunst om op een spectaculaire manier met hun attributen te draaien en gooien. Maar ook moderne en klassieke dans maakt onderdeel uit van de choreografie. Dit jaar neemt weer veel toptalent deel: 16 deelnemers uit Nederland, Duitsland, Engeland en Ierland en gastoptredens uit Frankrijk en Nederland. De dag start om 09.45 met de voorrondes voor de senioren, gevolgd door de finales van de junioren in de middag en wordt afgesloten met de finales om het Europees kampioenschap.

Grolsch Veste

Dit jaar is het voor het eerst dat de finale van de DCE European Music Games in de Grolsch Veste is. De afgelopen 11 jaar werden de wedstrijden in het Roda JC stadion gehouden, maar dat werd te klein. De organisatie heeft nu een vijfjarig contract gesloten met FC Twente.
 

Bestel je kaarten tijdig

Het is verstandig om je kaarten vooraf via internet te bestellen. Dat kan via www.drumcorpseurope.org/tickets Het systeem biedt de mogelijkheid om zelf je stoel te kiezen. Lees daarvoor eerst de instructies op de website. Meer informatie is te vinden op de website:

drumcorpseurope.org

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden