Speciaal voor het festival schreef Rob Horsting een jazzsuite op basis van de toccata en fuga in d mineur van Bach.
Speciaal voor het festival schreef Rob Horsting een jazzsuite op basis van de toccata en fuga in d mineur van Bach. (Foto: Annina Romita)

Jazzfestival rond Johann Sebastian Bach in Enschedese zalen en zaaltjes

  Cultuur

ENSCHEDE – Een drie dagen durend jazzfestival met Bach als thema. Dat is nog niet eerder gebeurd. Het resultaat van een vruchtbare samenwerking tussen Jazzpodium De Tor en de 35-jarige Stichting Twentse Matthäus Passion. Vrijdag tot en met zondag in De Tor, Rijksmuseum Twenthe, Grote Kerk en Harry Bannink Muziekcentrum.

Door Ton Ouwehand

Een jazzfestival wordt pas interessant als je er dingen kunt horen die nergens anders hoort. Dat is het geval met het festival Johann Sebastian Jazz, een initiatief van Jazzpodium De Tor en de Stichting Twentse Matthäus Passion dat zich vrijdag, zaterdag en zondag op vier podia in Enschede voltrekt. En waarvoor de Enschedese componist en dirigent van The Jazz Orchestra Of The Concertgebouw speciale composities schreef. Het festival wordt vrijdag om 15 uur in de Gobelinzaal van het Rijksmuseum Twenthe geopend door het kwartet van de Russische zangeres Dasha Skorokhodova met een programma getiteld Bach, Jazz & Poetry. Vertaalde Russische poëzie in combinatie met naar jazz vertaalde muziek van Bach. Op vrijdagavond speelt het trio van pianist Peter Beets in Jazzpodium De Tor. Hij wordt voor deze gelegenheid gekoppeld aan violiste Julia Philippens, bekend van de groep Fuse, vaste gasten in het programma Podium Witteman.

Speciaal voor het festival schreef dirigent-arrangeur Rob Horsting een jazzsuite op basis van de toccata en fuga in d mineur van Bach voor de Dual City Concert Band. Het stuk gaat op zaterdag in de Grote Kerk op de Oude Markt in première. Horsting dirigeert het orkest voor deze gelegenheid zelf. Als gastsolisten zijn daarbij betrokken: Bert van den Brink (kerkorgel), Jan Menu (baritonsax) en Ernst Glerum (contrabas). Deze musici zijn eerder die avond in verschillende combinaties te horen.

Op zondagmiddag wordt het festival afgesloten in de Arkezaal van het Harry Bannink Muziekcentrum met een concert van de Baritones. Vier baritonsaxofonisten (Ties Mellema, Niels Bijl, Nils van Haften en Jan Menu) die veel Bach zullen laten horen. Ook voor deze combinatie schreef Rob Horsting een speciale compositie, gebaseerd op de tweede preludium en fuga uit het Wohltemperiertes Klavier van Johann Sebastian Bach.

Vrijdag - Rijksmuseum Twenthe; 15 uur, Dasha Skorokhodova. Jazzpodium De Tor; 21 uur, Peter Beets & Julia Philippens. Zaterdag - Grote Kerk; 20 uur, Bert van den Brink, Jan Menu, Ernst Glerum, Dual City Concert Band. Zondag - Muziekcentrum; 15 uur, The Four Baritones

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden