Verzetsleider Roelof Blokzijl en zijn vrouw. De liquidatie van Blokzijl zou later deze maand aan bod komen in de expositie.
Verzetsleider Roelof Blokzijl en zijn vrouw. De liquidatie van Blokzijl zou later deze maand aan bod komen in de expositie.

Eric Heijink: 'Biebdirecteur komt afspraken over oorlogsexpositie niet na'

  Cultuur

Enschede - De aan de Tweede Wereldoorlog gewijde expositie in de bieb moet binnen twee weken worden opgedoekt. Dat heeft biebdirecteur Jan Hoogenberg laten weten aan samensteller Eric Heijink. En dat terwijl Heijink dit voorjaar met toenmalig biebwoordvoerster Catharina Broekman had afgesproken dat de steeds wisselende expositie te zien zou zijn tot april 2020, wanneer het precies 75 jaar geleden is dat Enschede bevrijd werd. Door Franklin Veldhuis

Eric Heijink van de 'Collectie Enschede in WOII' is dé deskundige waar het gaat om alles rond oorlog en bevrijding in Enschede en omstreken. Met Broekman had hij de afspraak dat hij elke maand aandacht kon besteden aan de oorlogshandelingen van die maand in 1944 of 1945. Zo is het op 23 september aanstaane precies 75 jaar geleden dat de Enschedese verzetsleiders Johannes ter Horst en Roelof Blokzijl werden geliquideerd. Een gebeurtenis die volgens Eric Heijink alle aandacht verdiend. Heijink sprak hierover met familieleden van Blokzijl. Het verhaal had verteld moeten worden in de maandelijks wisselende tentoonstelling in de bieb. Vrijdag echter ontving Heijink van Jan Hoogenberg een e-mail waarin hem werd gesommeerd binnen twee weken de tentoonstelling te beëindigen. Tot grote ontsteltenis van Heijink.

Heijink vindt dat Hoogenberg de met Broekman gemaakte mondelinge afspraken over de looptijd van de tentoonstelling niet nakomt. "Ik vind het een erg vreemde zaak, aangezien de bibliotheek in juni een persbericht heeft verspreid waarin staat dat de tentoonstelling 'Van D-day tot Enschede' een maandelijks wisselende tentoonstelling is, die loopt van juni 2019 tot en met april 2020. Hetzelfde stond de afgelopen maanden op hun website en op posters in de bibliotheek. En Hoogenberg is er al vanaf dit voorjaar. Hij had ook toen al aan de bel kunnen trekken."

Heijink vindt de gang van zaken vooral vervelend voor de betrokken mensen en instanties, waaronder de gemeente Enschede. Zij hebben voorwerpen en verhalen geleverd, die deze en komende maanden nog zouden verschijnen in de goed bezochte tentoonstelling.

Jan Hoogenberg nuanceert het verhaal van Eric Heijink desgevraagd: "Ik heb de heer Heijink laten weten dat deze expositie niet past bij onze doelstelling. Ik wil korter lopende exposities en die met name onder de aandacht brengen van de jeugd. Dáár ligt onze taak, vind ik. Als je een belangrijk verhaal, bijvoorbeeld over de Tweede Wereldoorlog, wilt vertellen moet je het goed doen en er permanent de aandacht op kunnen vestigen en daarvoor hebben wij eenvoudigweg de menskracht niet. Nu staat de tentoonstelling er een beetje verloren bij. Ik heb de heer Heijink ook laten weten graag met hem om de tafel te willen om de expositie begin volgend jaar alsnog op te pakken, maar hij reageert niet op mijn vragen. Da's jammer."

Heijink daarover: "Ik ga niet in gesprek met iemand die overduidelijk gemaakte afspraken met voeten treedt en die daarover zelf niet het gesprek aangaat, maar in plaats daarvan al meteen met een ultimatum komt. Dan geef je voor mij al duidelijk aan dat je niet oprecht in gesprek wilt."

Catharina Broekman is enkele maanden geleden van werkgever veranderd en vindt de hele gang van zaken 'erg vreemd', maar wil er verder weinig over kwijt.

Eric Heijink is nu met spoed op zoek naar een andere organisatie die een geschikte ruimte heeft voor het voortzetten van de tentoonstelling. Partijen met ruimte of mensen met tips kunnen zich via de mail wenden tot Eric Heijink via: info@secondworldwar.nl

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden