Voor kinderen die meer te weten willen komen dan je op school leert, is er de MuseumJeugdUniversiteit.
Voor kinderen die meer te weten willen komen dan je op school leert, is er de MuseumJeugdUniversiteit. (Foto: Martine Goulmy)

MuseumJeugdUniversiteit zoekt nieuwsgierige kinderen

  Cultuur

Enschede -  Voor echte wijsneuzen en kinderen die meer te weten willen komen dan je op school leert, organiseert De Museumfabriek de MuseumJeugdUniversiteit. Tijdens de collegereeksen die geschikt zijn voor kinderen van 8 tot en met 12 jaar vertellen echte wetenschappers de meest uiteenlopende, gekke en interessante weetjes over bijzondere onderwerpen. Steeds op de zondag vanaf 10.30 uur.

Op 15 september gaat een nieuwe reeks van start in De Museumfabriek: Bewegende Colleges.

Waarom word ik duizelig in de achtbaan? (15/9) Een heftige manier van bewegen is in de achtbaan. Met grote snelheid door de bochten geeft de ene persoon een kick en maakt de ander ziek. Hoe worden achtbanen gemaakt, welke krachten komen er los en wat doet dat met de passagiers? Daarover vertelt Jurnan Schilder, docent aan de UT en afgestudeerd op het onderwerp achtbanen.

Wordt er in de natuur gesport? (13/10) Geen idee. Wel zijn er veel dingen in de natuur te vinden, die geschikt zijn voor de mensensport. Een bekend voorbeeld is het haaienzwempak. Iemand die dit bestudeert en ook toepast in zijn praktijk van hockeytrainer is Marijn Kolthals Altes. Hij vertelt over ontdekkingen in de natuur, die zijn spelers beter hebben gemaakt.

Hoe kan een raket rechtsaf slaan? (17/11) In 1957 ging de eerste raket de ruimte in. Sinds die tijd zijn er enorm veel raketten naar het heelal gegaan. Hoe werkt dat nu, al deze beweging ver van de aarde? Hoe kun je sturen in de ruimte, hoe kun je lopen op de maan en tot hoever kunnen we de ruimte in? Deze en andere vragen worden beantwoord door Franz Ahne, deskundige van de Coenraad ter Kuile Sterrenwacht.

Hoe meet je de kleinste bewegingen? (15/12) Loes Segerink laat zien op welke kleine schaal zij het bewegen kunnen onderzoeken. En jullie gaan bekijken wat er gebeurt als we vloeistoffen op kleine schaal gaan manipuleren en hoe we dit kunnen gebruiken.

Ieder half jaar start er een nieuwe reeks van de MuseumJeugdUniversiteit. De lezingen worden georganiseerd voor maximaal 60 kinderen (vol=vol) van 8 tot 12 jaar, op zondagochtenden van 10.30 tot 11.30 uur. De kinderen ontvangen voor aanvang van hun eerste college een collegekaart en na afloop van de laatste lezing een diploma. Kinderen die meer willen weten dan hun meester of juf schrijven zich nu in voor deze nieuwe collegereeks: www.museumjeugduniversiteit.nl

Meer berichten