Bert de Haan op een foto van vier jaar geleden.
Bert de Haan op een foto van vier jaar geleden. (Foto: Carlo ter Ellen / TC Tubantia)

Bert de Haan overleden

  Cultuur

Enschede - In zijn woonplaats Enschede is schrijver, dichter en schilder Bert de Haan overleden. De Haan overleed woensdag 14 augustus op 68-jarige leeftijd in het MST, waar hij drie weken geleden werd opgenomen. De bekende Enschedeër wordt volgende week woensdag in besloten kring begraven. Zijn vrouw Quinta zegt in Tubantia: "De laatste week in het ziekenhuis gleed hij weg en is vredig ingeslapen. Het is goed zo."

De Haan leed twintig jaar aan Parkinson. Hij schreef er een openhartig boek over, hoe het leven met de ziekte was. Hij nam het daarin ook op voor de omstreden neuroloog Jansen Steur, waar hij ooit een patiënt van was. De kunstenaar zei zelf veel aan hem te danken te hebben in de omgang met Parkinson, die hem steeds verder belemmerde. De Haan kon door de ziekte steeds moeizamer lopen, maar liet zich daardoor niet aan huis kluisteren. Hij was veel in de Enschedese binnenstad te vinden; op een fiets en toen dat niet meer lukte met een bakfiets of desnoods op een stepje. Vaak met een karakteristiek hoedje en een sjaal om de hals. Op donderdag 13 juni, twee maanden voor z'n dood, was hij bijvoorbeeld nog aanwezig bij de presentatie van de bundel met Huis aan Huis-columns van Hans Assink in Café Jansen & Janssen.

De Haan – van oorsprong een reclameman - laat een grote schat aan gedichten en schilderijen achter. Vrienden hadden recent het plan opgevat om een grote tentoonstelling te organiseren van zijn werk. Quinta: "Dat zou hij heel mooi hebben gevonden. Helaas gaat hij dat niet meer meemaken. Ik hoop dat de expositie er nog van komt."

Bron: Tubantia

Meer berichten