Het Balkon Festival wordt dit jaar gehouden op zaterdag 22 juni en zondag 23 juni. Foto: Richard Morsman
Het Balkon Festival wordt dit jaar gehouden op zaterdag 22 juni en zondag 23 juni. Foto: Richard Morsman (Foto: Richard Morsman)

Balkon Festival: goede reden voor een stijve nek

  Cultuur

Enschede - De tweede editie van het Balkon Festival kent weer de nodige verrassende optredens op niveau. Op zaterdagavond 22 juni in de binnenstad en op zondagochtend 23 juni in de wijk Horstlanden Veldkamp.

In iedere stad zijn ze te vinden: gebouwen met karakteristieke balkons. Als je omhoog kijkt, gaat er een wereld voor je open, zelfs in je eigen stad. Deze balkons vormen het toneel van het Balkon Festival. Op dit festival komen doorgewinterde concertbezoekers en fanatieke musicalliefhebbers evenzeer aan hun trekken als nieuwsgierige toehoorders.

Op zaterdag 22 juni loopt de route door de binnenstad. De route gaat onder andere dwars door een theater en langs een muzikaal balkon van een ooit befaamd warenhuis. De tocht van circa drie uur wordt lopend in vier groepen afgelegd. Men kan starten om 19.00 en 20.00 uur vanaf het stadhuis.

Op zondagochtend 23 juni loopt de balkonroute door Horstlanden Veldkamp. Een wijk vol verhalen en de wijk waar één van de mooiste synagogen van het land staat. Deze synagoge is het startpunt van de route. De wandeling duurt circa twee uur. De start is om 11.00 uur bij de synagoge.

In Horstlanden Veldkamp 'wonen' twee muziekverenigingen: De Leo Harmonie (De Leo in de volksmond) en De Muziekvereniging van de Voormalige Schutterij. Het zijn de twee oudste muziekverenigingen van Enschede. De eerste is opgericht door Alphons Ariëns, de tweede vindt zijn oorsprong in de militaire schutterij waar W.H. van Heek commandant was. De verenigingen zoeken toenadering tot elkaar, want ze hebben het moeilijk. Het ledenaantal loopt terug en samenwerken is pure noodzaak. Een eventueel samengaan vergt veel moed. Dat verhaal vormt de rode draad op de tweede dag van het Balkon Festival. Zoals in Romeo en Julia, West Side Story en de beroemde Haanstra-film Fanfare.

Muziekworkshops
Tijdens het Balkon Festival kan het publiek zelf ook muziek maken. Op zondag 23 juni kunnen kinderen en volwassenen meedoen met twee workshops vanaf 10.00 uur. Tijdens de Trombone Workshop van Mr. P. Bone wordt er op felgekleurde trombones gespeeld. En tijdens de workshop Rythm on Trash leert Nicole ter Morsche van Sonium Music jong en oud een aantal ritmes. Daarna volgt een heuse muziekbattle. Met als toeschouwers het Balkon Festival-publiek, dat nét op dat moment om 12.00 uur langsloopt. Locatie is de Macandraflat aan de Emmastraat 210. Deelname kost 1 euro. Aanmelden via productie@balkonfestival.nl

Het Balkon Festival is een project van Diet Gerritsen van de MuziekWerkplaats en Audry Hoemakers van Cultuur in Twente (onderdeel van Concordia).

Info: 

www.balkonfestival.nl

Meer berichten