Marjolein Annegarn reist door Nederland met haar foto-expositie 'The Stigma Project'. Vanaf donderdag zijn de foto's te zien op het Stationsplein in Enschede.
Marjolein Annegarn reist door Nederland met haar foto-expositie 'The Stigma Project'. Vanaf donderdag zijn de foto's te zien op het Stationsplein in Enschede. (Foto: PR)

'Stigma op hiv nog steeds niet verdwenen'

  Cultuur

Enschede - In haar strijd het stigma dat nog altijd rust op hiv te doorbreken reist fotograaf Marjolein Annegarn door Nederland met haar foto-expositie 'The Stigma Project'. De komende twee weken is de tentoonstelling te zien op het Stationsplein in Enschede. "Veel mensen zijn blijven hangen in het beeld van hiv uit de vorige eeuw en daardoor blijft het stigma in stand."

In Nederland leven er naar schatting 23.100 mensen met hiv. Vier op de vijf slikken medicatie, waardoor ze het virus niet meer kunnen overdragen. Ze hebben dezelfde levensverwachting als iemand zonder hiv en kunnen gezonde kinderen krijgen. Toch heerst er nog altijd een stigma rondom hiv.

De reizende expositie toont onherkenbare portretten van achttien hiv-geïnfecteerde Nederlanders. Ze zijn onherkenbaar, omdat zij zich niet vrij voelen om open te zijn over hun hiv-status. In het boek dat Annegarn in het kader van de expositie maakte, vertellen de geportretteerden over het stigma waar ze regelmatig mee te maken hebben.

De strijd van de medische wetenschap tegen hiv is een groot succes. "Hiv was ooit een mysterieuze ziekte", zegt Prof. Peter Reiss, hoogleraar inwendige Geneeskunde aan het AMC."Dat was in de vroege jaren '80. In 1984 werd de oorzaak gevonden: een virus dat de naam hiv kreeg. Minder dan 15 jaar later werd er een nieuwe therapie gevonden, waardoor hiv geen doodvonnis meer is. Sterker, door deze zogeheten combinatietherapie - een combinatie van drie hiv-remmers - kunnen mensen met hiv net zo oud worden als ieder ander."

Marjolein Annegarn: "Zelf ben ik heel open over mijn hiv, maar het doet me ongelofelijk veel verdriet dat er nog zo veel mensen zijn die hun hiv verborgen moeten houden. Toen ik in 1986 mij diagnose kreeg, was dat een doodvonnis. Hiv werd gezien als gevaarlijk en makkelijk over te brengen. Inmiddels zijn er heel goede medicijnen. Zelf slik ik nog maar één pil per dag en daardoor kan ik het virus niet meer overbrengen. Ik hoef zelfs niet meer veilig te vrijen."

Op donderdag 13 juni wordt de tentoonstelling geopend bij Café Perron 22 aan het Stationsplein 2a in Enschede. Wil jij hier bij zijn? Dat kan! De opening is toegankelijk voor iedereen, maar wel graag even van te voren je aanmelden via marjoleinannegarn@gmail.com o.v.v. Enschede. De tentoonstelling is van 13 juni tot 27 juni te bezichtigen op het Stationsplein. Vrijwilligers en voorlichters van de Hiv Vereniging zijn aanwezig op vrijdag 14 juni en woensdag 19 juni van 12.00 tot 15.00 uur.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden