Lovers & Lions bestaat uit - van rechts naar links - Hester Kirkels (zang/gitaar), Rosalie Meijer (zang/ukelele) en Leroy Helledoorn (zang/gitaar). Woensdag 29 mei presenteren hun eerste EP in Concordia.
Lovers & Lions bestaat uit - van rechts naar links - Hester Kirkels (zang/gitaar), Rosalie Meijer (zang/ukelele) en Leroy Helledoorn (zang/gitaar). Woensdag 29 mei presenteren hun eerste EP in Concordia. ( Foto: Tessa Wiegerinck)

Lovers & Lions: 'Deze band ís ons sociale leven'

  Cultuur

Enschede - Voor het echte countrygevoel moet je natuurlijk in Nashville, Tennessee zijn. Daar zitten de studio's, de producers en zijn de beste liedjes ooit geschreven. Vandaar dat Hester (22), Rosaly (25) en Leroy (26) vorig jaar een crowdfundingsactie hielden en daarna nog even hun eigen spaarpot ondersteboven draaiden. Het leverde het Enschedese trio, dat al twee jaar als 'Lovers & Lions' door het leven gaat, zes onvergetelijke weken Amerika op. De muzikale en filmische weerslag daarvan wordt woensdag 29 mei aanstaande gepresenteerd in Concordia, aan de Oude Markt in hun woonplaats.

De Amerikaanse anekdotes zijn legio en smakelijk. "Op een keer zaten we met z'n drieën in een Übertaxi met als chauffeur de voormalige bassist uit de band van Dolly Parton. De verhalen die je van zo'n man hoort zijn echt fantastisch."

We spreken aan de vooravond van het concert in Concordia met de twee vrouwen uit de band, Hester Kirkels en Rosalie Meijer. De enige man, Leroy Helledoorn, is een beetje ziekjes en wil zich sparen, omdat er 's avonds nog opgetreden moet worden. Ze kennen elkaar van de Popacademie, onderdeel van het ArtEZ Conservatorium. Voor Hester en Rosalie zit de studie er bijna op - voor Hester is de show op 29 mei zelfs haar afstudeerproject -, Leroy mag nog een jaar. "Op het moment dat we voor het eerst met elkaar musiceerden was er de klik. We voelen elkaar perfect aan", klinkt het uit beide keeltjes. Die klik klinkt zelfs door in de aankondigingen tussen de nummers: "In de aankondigingen van een nummer praten we zelden door elkaar heen. We voelen precies aan wanneer de ander iets wil zeggen."

Zangles

Naast de muziek is er weinig tijd voor andere zaken in de levens van Hester en Leroy. Rosalie wedt wel op twee paarden: ze volgt er doodleuk nog een studie Bestuurskunde in Nijmegen naast ('juist de afwisseling vind ik heel leuk') en klust bij bij de bakker in haar geboorteplaats Raalte. Hesters baantje ligt meer in het verlengde van haar passie: ze geeft zangles aan twee muziekscholen. Leroy hoeft zich dankzij de studiefinanciering nog niet al te druk te maken om zijn inkomsten. Heeft 'Lovers & Lions' nog tijd voor een sociaal leven? "Deze band ís ons sociale leven", lachen de vrouwen.

Common Linnets

De muziek is een mix van The Common Linnets, Crosby, Stills & Nash en The Staves, drie zingende zusjes uit Engeland. "Toen we The Common Linnets hoorden, kregen we alle drie zoiets van 'ah, zo kan het ook'. Een nummer kan ook gewoon heel klein gehouden worden. In Concordia spelen we met een band, maar de nummers blijven zonder bas en drums ook gewoon overeind." Op 29 mei willen Hester, Rosaly en Leroy muzikaal uitpakken, ook om iedereen die vorig jaar een donatie heeft gedaan te bedanken en om ervoor te zorgen dat het publiek twee keer drie kwartier verrast wordt. "Het wordt een avond waar ik zelf ook heel graag naar toe zou gaan als ik een avondje uit zou willen", lacht Hester.

Exotisch

ArtEZ-docent Henk Pool (Den Ham, 1960) legde de contacten in Nashville. Hij is een grote naam in de muziekwereld. Heeft als producer, componist en toetsenist talloze werken op z'n naam staan en was al zeker zeventig (!) keer in Nashville. Rosalie: "Toch moet je als je daar eenmaal bent wel zélf aan de slag. Netwerken, met iedereen een praatje aanknopen. Dat was spannend en heel leuk. Van echt elk gesprek steek je iets op. Muzikaal of op zakelijk vlak. Ons voordeel was dat we uit Nederland komen. Dan word je toch als iets exotisch gezien." Een ander voordeel was het feit dat ze maar zes weken bleven. Ze legt uit: "Alles moest snel. Met iemand samen een nummer schrijven? Een studio boeken om songs op te nemen voor de EP? Er moesten steeds direct spijkers met koppen geslagen worden. Dat werkte in ons voordeel. We kregen snel zaken gedaan."

Songfestival

Wat zijn de doelen van Lovers & Lions? Ze kijken elkaar aan en Rosalie somt op: "We willen de komende tijd ook buiten Overijssel gaan optreden, we willen naar de grote festivals en we willen binnen nu en vijf jaar naar het songfestival." Ze vertelt het met een glimlach, maar is heel serieus. "Sinds Anouk met Birds is het Songfestival weer cool." En met The Common Linnets, Douwe Bob en Waylon als succesvolle Nederlandse deelnemers in het nabije verleden is er ook de link met Amerikaanse rootmuziek. En ooit nog weer terug naar Nashville? "Jazeker. Nu we daar de nodige mensen kennen, hoeven we niet meer zoveel tijd te verdoen met netwerken en kunnen we direct aan de slag." De twee kijken elkaar aan: "Zullen we gewoon nu zeggen dat we in 2020 teruggaan? Dan ligt dat vast, haha."

Wie doet wat?

Lovers & Lions is Hester Kirkels (zang/gitaar), Rosalie Meijer (zang/ukelele) en Leroy Helledoorn (zang/gitaar). Hester werd geboren in Zimbabwe, verhuisde op 2-jarige leeftijd naar Hoevelaken en woont sinds haar elfde in Enschede. Rosalie is geboren en getogen in Raalte en woont nu ook in Enschede. Leroy is geboren en getogen in Nieuwleusen, woonde even in Zwolle, maar woont nu in Enschede.

Concert Concordia

De vier nummers tellende EP is vanaf 29 mei in cd-vorm te koop. Tijdens het concert worden deze songs uiteraard gespeeld, naast de nodige oudere nummers en tussen door worden beelden getoond van de trip naar Nashville. Deuren open: 20.45 uur. Start show: 21.00 uur. Kaartjes zijn te koop op

www.concordia.nl

De band heeft een eigen YouTube-kanaal met daarop vooral veel mooi beeldmateriaal geschoten in Nashville.

Meer berichten