Op de foto van links naar rechts Flørian Stuivenberg, Sebastian Høndørp, Willem Øuwehand en Jøey Vøs.
Op de foto van links naar rechts Flørian Stuivenberg, Sebastian Høndørp, Willem Øuwehand en Jøey Vøs. (Foto: Annina Romita)

Barmannen De Tor staan als HØUT op de planken

  Cultuur

Enschede - Jazzpodium De Tor in Enschede presenteert vrijdag een nieuw kwartet: HØUT. De première van een groep die niet valt voor het standaard jazzrepertoire. Mannen van HØUT timmeren hun eigen repertoire in elkaar.

HØUT brengt instrumentale jazz, funk, moderne fusion, groove en rustige samba's op een geloofwaardige manier. Een band waarin de vaste Tor-bezoeker tenminste twee bekende gezichten tegenkomt. Saxofonist Flørian Stuivenberg en gitarist Willem Øuwehand behoren tot de groep vaste vrijwilligers van het jazzpodium. Vaak hebben ze samen bardienst.

De twee musiceren al vele jaren samen; ze begonnen ooit samen aan het conservatorium in Enschede, waar je toen nog jazz kon studeren. Ideeën om een groep te beginnen, ontstonden vorig jaar tijdens het eindexamenprogramma van de gitarist in schouwburg Odeon in Zwolle. Daaraan werd door veel muzikanten meegewerkt, waaronder Flørian, bassist Jøey Vøs en drummer Sebastian Høndørp. Zij wisten toen dat het eeuwig zonde zou zijn om niets te doen met de click die er toen tussen de mannen op het podium en in de repetitieperiode was ontstaan.

Op het repertoire stukken met zowel heldere titels zoals 'Grimbergen Dubbel' en 'Kabutobs' als met een ondoorgrondelijke aanduiding als 'Accumulatieve Gedragsomstandigheden'. Al willen ze die laatste titel om de vaart erin te houden nog weleens afkorten tot AGO. En omdat het oog ook wat wil besloten ze om de meeste exemplaren van de letter 'o' die ze tegenkomen te voorzien van een decoratief streepje.

Jazzpodium De Tor, vrijdag om 21.00 uur. HØUT met Willem Øuwehand (gitaar), Flørian Stuivenberg (tenorsax EWI), Jøey Vøs (bas) en Sebastian Høndørp (drums). Toegang: 10 euro.

Meer berichten