Kaj Ringenier (links) en gitaardocent Pim willen zoveel mogelijk Enschedese kinderen 'aan de gitaar' helpen.
Kaj Ringenier (links) en gitaardocent Pim willen zoveel mogelijk Enschedese kinderen 'aan de gitaar' helpen. (Foto: Hendrika van Elteren)

Twents Gitaarfestival krijgt eigen 'jeugdopleiding' in Enschede

  Cultuur

Enschede -  Het Twents Gitaarfestival gaat voor het eerst in zijn bestaan gitaarlessen voor basisschoolkinderen verzorgen. Woordvoerder Sigrid Binksma legt uit waarom: "Dat doen we omdat we schoolkinderen graag positieve ervaringen met gitaarspelen willen laten opdoen. Wij hopen op die manier jongeren te interesseren voor het luisteren naar en spelen van gitaarmuziek."

Binksma: "We gaan van start bij openbare basisscholen, te weten De Esmarke, De Uitvinding, De Wielerbaan en Het Stroink. De animo onder de scholen die zich hadden aangemeld voor Gitaar in de Klas 2019 was groter dan we hadden gedacht. We hopen bij de volgende editie nog meer scholen te kunnen bedienen."

Gitaarleraren gaan op de vier scholen met een selectie van kinderen uit de groepen 3 tot en met 5 aan de slag. De ervaring leert dat bij groepjes van maximaal tien kinderen voldoende aandacht kan worden besteed aan iedereen.

In de drie lessen, die in drie opeenvolgende weken voorafgaand aan het festival worden gegeven, leren de kinderen samen een eenvoudig stukje muziek te spelen. In de derde les is er gelegenheid om binnen de school voor medeleerlingen een soort van try-out te verzorgen.

De lessen worden gegeven door drie docenten die ervaring hebben in het geven van les aan basisschoolkinderen. Binksma: "Dankzij sponsoring en steun van Kaj's Guitarstore en ADREIN, een bedrijf in arbeidsdeskundige en reïntegratiedienstenen, hebben we prachtige gitaren om met de kinderen in de klas aan de slag te gaan." Ook het Europese platform voor gitaarmuziek EuroStrings, waarbij het Twents Gitaarfestival is aangesloten, vindt het belangrijk dat er aandacht wordt besteed aan de 'jeugdopleiding'.

Het Twents Gitaarfestival vindt plaats van 30 mei tot en met 2 juni.

twentsgitaarfestival.nl

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden