Muzikaal leider Eric Kotterink met naast zich Anja Stoeten, die de logistieke organisatie voor haar rekening neemt, voor de Jozefkerk waar het op 15 juni moet gaan gebeuren.
Muzikaal leider Eric Kotterink met naast zich Anja Stoeten, die de logistieke organisatie voor haar rekening neemt, voor de Jozefkerk waar het op 15 juni moet gaan gebeuren. (Foto: eigen foto)

Zing Mozart met Orkest van het Oosten als begeleidingsband

  Cultuur

ENSCHEDE - Wanneer krijg je nu de kans om het Orkest van het Oosten te horen musiceren voor een tientje? En waar krijg je de kans als koor mee te zingen met datzelfde orkest bij een uitvoering van Mozarts Requiem? Sterker nog, zelfs als je geen deel uitmaakt van een koor, krijg je nu die kans. Op zaterdag 15 juni kan iedereen deel uitmaken van een misschien wel tweehonderdkoppig koor dat dit magistrale werk van Mozart ten uitvoer brengt in de al even magistrale Jozefkerk aan de Oldenzaalsestraat. door Franklin Veldhuis

Voor het vijfde achtereenvolgende jaar verzorgt de Stichting Enschede Meezingconcerten (STEM) een concert waarbij een groot klassiek werk bij de kop wordt gepakt. Die Schöpfung van Haydn en de Messiah van Händel stonden al eens op het menu.

Niet uit armoede

"We begonnen in 2015 met het Requiem van Mozart. Nu na vijf jaar staat dit werk weer op het programma", vertelt muzikaal leider Eric Kotterink. Da's volgens hem allesbehalve uit armoede. "Het werk is nu eenmaal zeer geliefd en het staat dit jaar ook nergens anders in Nederland op de planning."

Van heinde en verre

Dat laatste speelt zeker een rol. Meezingconcerten, ook wel 'scratches' genaamd, winnen de laatste jaren namelijk aan populariteit en mensen komen van heinde en verre om mee te zingen.

Duitsland

"We hebben nu al rond de honderd aanmeldingen, waarbij mensen uit heel Nederland komen en zelfs uit steden als Münster en Magdenburg in Duitsland."

Oefendag

Een deel van die mensen zal de oefendag op zaterdag 18 mei in de Enschedese Renatakerk ongetwijfeld aan zich voorbij laten gaan. Sommigen hebben het Requiem misschien al tientallen malen gezongen en zij kunnen hun partij wel dromen.

'Dat wil je niet'

"Maar ook mensen die het stuk minder goed kennen, zijn van harte welkom. Voor hen is zo'n oefendag wél heel nuttig. Natuurlijk studeer je vooraf je partij thuis in, maar als je eenmaal voor de eerste keer samen zingt, wil je natuurlijk niet afgaan, terwijl de man of vrouw naast je het stuk wél goed kent", lacht Anja Stoeten, die de logistieke organisatie al die jaren al voor haar rekening neemt.

Last van de blues

Ooit begon STEM in de Jacobuskerk, maar de terechte angst voor geluidsoverlast door het bluesfestival Memphis op de aangrenzende Oude Markt dreef STEM enkele jaren geleden naar de Jozefkerk en daar voelen Stoeten en Kotterink zich meer dan thuis. "Met dank aan John Schiffel en de Stichting Behoud Jozefkerk. Zij zijn blij dat wij deze muziek naar de kerk brengen en omgekeerd leent dit gebouw zich perfect voor onze uitvoeringen."

'Je wordt juist beter!'

Nog altijd zijn er geluiden dat een meezingconcert zou concurreren met een regulier koor. Stoeten en Kotterink snappen dat niet: "Juist door een of twee keer per jaar met een scratch mee te doen, ontwikkel je jezelf als koorzanger. Daar heeft het koor waarvan je lid bent uiteindelijk alleen maar baat bij. En van zingen met het Orkest van het Oosten is ook nog nooit iemand slechter geworden."

Jong talent

In het verleden zongen altijd gelauwerde solisten mee. Dit keer zijn vier jonge talenten gevraagd: sopraan Susanne Weber, alt Franske van der Wiel, tenor Pablo Gregorian en bas Bert van de Wetering. "We wilden een jongere lichting ook een keer de kans bieden met het Orkest van het Oosten te zingen."

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden