Gastcurator Gerard Marlet.
Gastcurator Gerard Marlet. (Foto: PR)

Blik op de wereld vanuit Berlijn

  Cultuur

Enschede - Concordia opent zaterdag om 15.30 uur samen met gastcurator Gerard Marlet en in aanwezigheid van de deelnemende kunstenaars, de expositie Grenzeloos. De vijf kunstenaars verlieten ooit Nederland om in Berlijn te gaan wonen en werken.

Ronald de Bloeme, William Engelen, Jeroen Jacobs, Maarten Janssen en Babette Kleijn hebben zich de afgelopen decennia zichtbaar gemanifesteerd in Berlijn en hun werk door hun nieuwe Heimat laten inspireren. De kunstenaars zijn op verschillende momenten naar Berlijn gegaan, wonen op verschillende plekken in de stad en maken zeer uiteenlopend werk. Maar ze hebben één cruciaal ding gemeen; hun werk is grensverleggend en overduidelijk beïnvloed door de stad. In de expositie is van elk van hen een iconisch werk naast een werk geplaatst dat speciaal voor deze groepsexpositie is gemaakt.

Kruisbestuiving 
Sinds 2005 publiceert historicus en econoom Gerard Marlet de Atlas voor gemeenten, waarin Nederlandse steden op verschillende thema's met elkaar worden vergeleken. Concordia-programmeur Petra Boonstra vroeg Marlet als gastcurator, omdat de expositie - net als de Atlas van dit jaar - de vraag opwerpt: hoe kunnen kunst en cultuur een bijdrage leveren aan een renaissance van grensregio's? De Atlas van gemeenten wordt ten tijde van deze expositie gepresenteerd in Enschede, op 22 mei.

Gerard Marlet  
Naast zijn ruimtelijk-economisch onderzoek naar de ontwikkeling van wijken, steden en regio's in Nederland, is Marlet fervent kunstliefhebber. Zo zette hij 'Projectruimte030' in Utrecht op, publiceerde hij diverse kunstenaarsboeken en is hij regelmatig te vinden in ateliers en bij exposities in met name Berlijn. In de expositie Grenzeloos komen zijn werk en passie goed samen. Vraagstellingen in het ene veld vinden illustratie in het andere, thema's in het ene vormen een aanleiding voor het andere. Zo ook met de kruisbestuiving tussen de expositie Grenzeloos en de Atlas voor gemeenten 2019. Voor Grenzeloos benaderde Marlet vijf uiteenlopende kunstenaars en koos van elk van hen een werk dat voor Marlet geldt als een spil voor het oeuvre van de kunstenaar. Ook gaf hij de kunstenaar de opdracht een nieuw werk te realiseren, geïnspireerd door de titel en opzet van de expositie.

Achtergrond 
Gerard Marlet vertelt over de totstandkoming van de groepsexpositie Grenzeloos: "In het voorjaar van 1989 hield Erich Honecker een toespraak waarin hij zijn overtuiging uitsprak dat de Muur nog zeker honderd jaar zou blijven staan. Een paar maanden later werd hij afgezet als partijchef en op 9 november van dat jaar viel de Muur. Sindsdien zijn veel kunstenaars de grens overgestoken, naar Berlijn. Die kunstenaars veranderden Berlijn en Berlijn veranderde hun kunst.

Info: concordia.nl

Meer berichten