Caterina Tabbalione zingt met Ex Arte Italiaanse liederen in Havezate Brecklenkamp. Voor een voorproefje kunnen Enschedeërs naar De Wonne.
Caterina Tabbalione zingt met Ex Arte Italiaanse liederen in Havezate Brecklenkamp. Voor een voorproefje kunnen Enschedeërs naar De Wonne. (Foto: PR)

Caterina Tabbalione: 'Monteverdi zit in mijn DNA'

  Cultuur

Enschede - "De muziek van Monteverdi zit in mijn DNA". Dat zegt de Italiaanse Caterina Tabbalione. Deze 30-jarige sopraan is geboren en getogen in Rome en woont sinds drie jaar in Enschede. Op 31 maart zingt ze met Ex Arte Italiaanse liederen van Monteverdi in Havezate Brecklenkamp. Op 27 maart is er om 20.30 uur een openbare repetitie in De Wonne in Enschede. Door Mieke Vennink

"Wat ik zo leuk vind aan Nederland", vertelt Caterina, "is dat er ook in kleinere steden veel te doen is op muzikaal gebied." Al snel nadat ze in Enschede aankwam voor haar promotietraject aan de Universiteit Twente over optische chips voor kwantumcomputers, zong ze in een familie-opera van de Reisopera en in een virtual reality-project in de Grote Kerk. "Ik ben verrast door het brede muzikale aanbod hier. Iedereen kan meedoen, op z'n eigen niveau. Italiaanse steden van deze omvang bieden al die mogelijkheden jammer genoeg niet."

Liefde en dood

En nu gaat ze, als koorlid van Ex Arte, madrigalen van Monteverdi zingen. "Totally fun, I love it!", roept ze enthousiast. Madrigalen zijn Italiaanse liederen over het leven. Over de mooie en vooral ook de trieste kanten ervan. Over de liefde die je niet kunt krijgen, over erotiek en over de dood. "En de vrouw wordt altijd op een voetstuk gezet", lacht ze.

De rap van toen

Deze Italiaanse liederen zorgden in de 16e eeuw voor een ware revolutie. "Er werd enorm geëxperimenteerd in deze muziek", weet de zangeres, die behalve fysica ook drie jaar opera aan het conservatorium van Rome studeerde. "Madrigalen waren net zo revolutionair als de rapmuziek van nu."

Caterina kijkt uit naar het concert met Ex Arte in Havezate Brecklenkamp: "Nu kan ik weer heerlijk in mijn eigen taal zingen. En nog wel op zo'n fantastische locatie." Naast Monteverdi staat ook Gesualdo op het programma, de componist die erom bekendstaat dat hij zijn vrouw en haar minnaar in koelen bloede neerstak. Om daarna weer een nieuw madrigaal over de kwellingen van de liefde te schrijven. Hij werd er wereldberoemd mee.

'Ik blijf'

Wil ze na haar promotie in juli in Nederland blijven? "Waarschijnlijk wel", denkt ze. "Het weer en het eten laten te wensen over, maar de kwaliteit van leven is hier beter."

Uitspraak

Hoe gaat het met het Italiaans van haar medekoorleden? "Not bad at all", volgens Caterina. Zo'n tachtig procent van de uitspraak is al goed en ze helpt graag bij de laatste twintig procent. Een aandachtspunt voor haarzelf is om weinig vibrato te gebruiken. Lastig voor iemand die opera studeerde. Op woensdag 27 maart is de generale repetitie voor het concert L'amore e la morte. Iedereen is welkom in De Wonne vanaf 20.30 uur. Ex Arte voert het concert uit op zondag 31 maart in Havezate Brecklenkamp. Aanvang: 16.00 uur.

Meer info:

www.exarte.nl

Meer berichten