De tien voorlezers van de derde ronde bijeen. Mirella heeft de bloemen.
De tien voorlezers van de derde ronde bijeen. Mirella heeft de bloemen. (Foto: Hermien Keppels)

Mirella Gouriye van De Windroos wint derde voorleesronde

  Cultuur

Enschede - Aan de derde lokale ronde van de Nationale Voorleeswedstrijd doen tien schoolkampioenen mee. Roald Dahl is de favoriete auteur deze middag. Lynn Nuijen van BS Marcellinus leest voor uit De GVR van Dahl en Carlijn Vrijland van KBS Paus Johannes heeft een fragment gekozen uit De Griezels.

Lynn Nuijen komt als zesde het podium op. Ze is de eerste na de pauze en trakteert het publiek op een verhaal van Dahl over monsters en een grote reus. "Je had direct de aandacht van het publiek'', oordeelt de jury later.

Carlijn Vrijland mag als vijfde voorlezen. Ze is de laatste voor de pauze. Carlijn heeft het over een glazen oog in het bier en een kikker die tussen de lakens wordt gelegd. De zaal geniet van de teksten van Dahl. "Kort maar krachtig'', zegt Goochelaar Jan, die weer voor de presentatie zorgt én een hele serie trucs.

Even daarvoor checkt hij even bij Bram Egberink of hij nog wel wil stoppen met voorlezen. "Ben je al bijna aan het eind?'', vraagt Goochelaar Jan aan de kampioen van de Bonifatiusschool.

Bram leest voor uit Het verdwenen zwaard van Martine Letterie en zit zo lekker in zijn prachtige verhaal over de Spanjaarden, dat het lijkt alsof hij langer dan vijf minuten voorleest, zoals in de spelregels staat. De jury laat zich heerlijk meevoeren en let niet op de tijd, dat is meer iets voor een regionale ronde om op te letten. "Je zat er lekker in hè'', zegt Goochelaar Jan als Bram als nummer vier in volgorde van optreden klaar is.

De eerste drie zijn dan al geweest. Lotte Zwerink van CBS Anna van Buren bijt het spits af met So Boho van Jill Schirnhofer. Het gaat over Ibiza en ze legt netjes uit wat hippies zijn. Hoe vond je het gaan'', vraagt Jan. "Goed'', is het antwoord. Als tweede beklimt Mirella Gouriye de voorleesstoel. De leerlinge van BS De Windroos leest voor uit MZZL meiden BFF van Marion van de Coolwijk. "Nou, daar zal De Windroos trots op zijn'', zegt Jan. Nummer drie is Mette van den Beld van Het Wooldrik met Boy 7 van Mirjam Mous. Het verhaal over een chip in het lichaam voor je geheugen en bloed dat naar beneden gulpt maakt indruk.

En zo is het na de pauze niet anders. Thirza Weststrate leest als zevende voor uit Pitty naar kostschool van Enid Blyton. "Geschreven in 1946'', meldt ze.

Dan komt Rhidian Hoogendoorn met De Waanzinnige boomhut van Andy Griffiths. De apenpoep en een exploderende neus doen het goed.

Dylana Duru van CBS Ouverture brengt een mooi stuk uit Razend van Carry Slee en de laatste in de rij is Dinthe Hofhuis van de St. Jan. Haar fragment uit Dagboek van een muts van Rachel Renée Russell wordt ook zeer gewaardeerd, maar er kan er maar één winnen en die mazzel heeft Mirella Gouriye van De Windroos, zo beslist de jury na enig beraad.

Mirella krijgt de bloemen en een oorkonde en gaat samen met de winnaars van de vorige ronden, Noa Yousef en Laquisha Adamus, namens Enschede naar de regionale ronde.

Meer berichten