Een oud-bewoner in de 'openbare achtertuin'. Op de achtergrond is Rembrandtlaan 39 te zien. De foto zal ook op de tentoonstelling worden getoond.
Een oud-bewoner in de 'openbare achtertuin'. Op de achtergrond is Rembrandtlaan 39 te zien. De foto zal ook op de tentoonstelling worden getoond. (Foto: Jacco Jansen)

Kunstenaarswoning ten grave gedragen in expositie Remembre the Rembre

  Cultuur

Enschede - Rembrandtlaan 39 in Enschede was sinds 2010 de thuisbasis van elf mensen. Veel van de bewoners zijn kunstenaar, fotograaf of muzikant en zij die dat niet waren, werden vaak, al dan niet vrijwillig, bij het creatieve proces betrokken. Deze maand vertrekt de laatste 'creatieveling'. Dit wordt vanaf vrijdag 'gevierd' met een driedaagse expositie.

Owl Owl Owl Greenpunch - zo werd de woning door de eerste kunstzinnige huurders gedoopt - zal voortaan 'door vreemden worden bewoond' laat Dieuwke Eggink weten. Zij is vriendin van het huis en voormalig buurvrouw van nummer 71. Eggink cureert de expositie.

"In 2010 zijn Glenn en Tom in het appartement getrokken. Door de jaren heen zijn bewoners verhuisd en zijn anderen erbij ingetrokken. Sommige kwamen na verloop van tijd zelfs weer terug. De meeste van hen waren al vrienden van elkaar of studeerden samen. Zo kon er altijd snel een goede vervanging worden gevonden, als er iemand wegging", legt Eggink uit. Omdat niet iedereen tegelijk verhuisde, konden de achterblijvers altijd zelf weer op zoek naar een andere huurder, zoals dat vaak bij studentenwoningen gaat.

De meeste studeerden in die tijd aan de AKI kunstacademie of Saxion. Hierdoor was er altijd minstens een bewoner die iets met kunst had. Dieuwke Eggink: "Inmiddels hebben alle bewoners hun studie afgerond. Glenn is naar Leipzig verhuisd, Tom naar Zwolle en Tjalling en Jacco zitten inmiddels in Rotterdam. Het was dus tijd om Owl Owl Owl Greenpunch ten grave te dragen. En hoe kun je dat nu beter doen dan met een overzichtsexpositie?"

Zelf woonde Eggink een tijd lang in het blok naast dat van Rembrandtlaan 39 en zat ze samen met een aantal van de bewoners op de AKI. "Ik kwam daarom ook regelmatig over de vloer bij nummer 39. Op die manier ben ik ook bij deze tentoonstelling betrokken geraakt."

Gezien de aard van de tentoonstelling met de naam 'Remembre the Rembre', het terughalen van herinneringen aan het leven aan Rembrandtlaan 39, zullen de kunstenaars het appartement zo veel mogelijk in zijn originele staat houden. "De werken die de kunstenaars voor de tentoonstelling maken, zullen hierin worden geplaatst en dus zullen er geen drastische aanpassingen aan het appartement worden gemaakt. Dat scheelt natuurlijk ook voor de afbouw en de oplevering van het appartement."

De opening is vrijdag 22 februari om 19.00 uur. Daarna is de tentoonstelling op de zaterdag en de zondag van 12.00 tot 18.00 uur te zien. Er is werk te zien van Tim Beeris, Elmar Ipskamp, Jacco Jansen, Jesse Jolink, Tessa Langeveld, Luisa Martínez, Tjalling Mulder, Glenn Plaisier en Tom Wessels.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden