Laquisha Adamus van de Prinseschool won de tweede lokale ronde van de Nationale Voorleeswedstrijd.
Laquisha Adamus van de Prinseschool won de tweede lokale ronde van de Nationale Voorleeswedstrijd. (Foto: Hermien Keppels)

Laquisha Adamus wint tweede voorleesronde

  Cultuur

Enschede – Laquisha Adamus van de Prinseschool heeft maandag in het Bieblab van de Centrale Bibliotheek aan de Pijpenstraat de tweede lokale ronde van Nationale Voorleeswedstrijd gewonnen. Ze las zelfverzekerd en met lef en durf voor uit De dikke Lena Lijstje van Francine Oomen, zo vond de jury.

Bij de tweede ronde kwamen negen schoolkampioenen in actie. De volgorde van optreden werd bepaald aan de hand van dichte enveloppen met daarin de namen van de voorlezers. Goochelaar Jan goochelde dat het een lieve lust was, maar niet met de enveloppen.

Als eerste mocht Isa Stuivenberg voorlezen. De leerlinge van CBS De Kiem las voor uit Suzy D. baalt voor twee van Karen Saunders. "Een supergrappig boek'', zei Isa. "Ik begin meteen bij het begin, dus jullie hoeven niks te missen.''

Toen Isa klaar was trok ze de envelop van Kai Engelhardt van De Noorderkroon. Hij mocht als tweede het podium op. Kai kwam met een mooi fragment uit Lotje en de pechvogels van Jaap ter Haar. Het verhaal ging over parkietjes, apen, een vreemde indringer en een tennisbal die in een kop koffie belandde. "Het was heel goed'', zei Goochelaar Jan, die de voorstelling presenteerde.

Kai pikte de envelop van Orlanda Hadakoglu van Het Reliëf eruit. Orlanda las voor uit De rekenrap van Mirjam Oldenhove. Orlanda had er zichtbaar plezier in, zo vond de jury.

De nummer vier in de voorleesstoel was Nils Woesthuis van Het Zeggelt. Hij bracht een verhaal over verliefd worden uit Laatste vlog van Carry Slee. "Al dat gezoen op school, dat had ik vroeger niet'', zei Goochelaar Jan.

Indy Schoenaker was de nummer vijf die mocht voorlezen. De leerlinge van RKBS St. Gerardus koos voor een fragment uit Puppy Love, Dagboek van een muts, deel 10 van Rachel Renée Russell. Het stukje over de wegwerpluier deed het goed in het publiek. Na Indy was het even pauze.

Na de pauze las de latere winnares voor, Laquisha Adamus. Vervolgens trakteerde Amani Jari van OBS De Esmarke de zaal op Radeloos van Carry Slee. De emotie werd goed overgebracht, meldde de jury. Dat gebeurde overigens pas nadat ook de nummers acht en negen hadden voorgelezen: Isabelle van der Vijver van de Menkotoren en Dilay Demirkan van OBS Roombeek. Isabelle las voor uit Op de kast van Mirjam Oldenhove en Dilay uit Dream Magic van Joshua Khan.

Terwijl de jury in beraad ging vermaakte Goochelaar Jan het publiek met een serie ongelooflijke trucs. Uiteindelijk mochten alle voorlezers nog een keer het podium op voor een groot applaus. "Het zijn allemaal winnaars'', vond de jury, "Maar er kan er maar één winnen.'' En dat was Laquisha Adamus.

Samen met Noa Yousef, die de eerste ronde won, gaat Laquisha Adamus door naar de regionale ronde. Na de regionale ronde, ook in Enschede, volgt nog een provinciale ronde in Nijverdal. De landelijke finale is in Amstelveen.

Meer berichten