Hans Dekker werkt al vele jaren met de WDR Bigband in Keulen. Vrijdag is hij even terug in z'n geboortestreek.
Hans Dekker werkt al vele jaren met de WDR Bigband in Keulen. Vrijdag is hij even terug in z'n geboortestreek. (Foto: Annina Romita)

Topdrummer Hans Dekker voor even terug in Enschede

  Cultuur

Enschede - In de serie 'Ruud Ouwehand presenteert', speelt de Enschedese bassist vrijdag in De Tor samen met de Duitse pianist Elmer Brass en drummer Hans Dekker uit Boekelo.

Hans Dekker (1969) is een van de beste slagwerkers van Europa. Maar dat hij drums ging studeren in Hilversum, dat hij überhaupt drummer is geworden is te danken aan Harry Bannink. In het voor de prijs Beste Boek van Overijssel genomineerde 'Harry Bannink, Toonzetter' vertelt hij dat Harry op een dag zijn zolderkamer binnen komt als hij als zestienjarige weer uitbundig zijn idool Buddy Rich aan het naspelen is. Harry luistert een minuut of tien, steekt een duim in de lucht en verdwijnt weer naar beneden.

Het was een gebeurtenis die hij pas vele jaren later uitgelegd kreeg. Het bleek dat zijn vader Hans Dekker senior, jeugdvriend van Harry en tot 1960 vaste drummer in diens combo, Bannink had gevraagd om eens naar de jonge Hans te luisteren. Die jongen wilde zo graag naar het conservatorium, maar zijn vader twijfelde. Harry had het snel gehoord. Die jongen kon met een gerust hart de muziek in.

Iets wat zijn vader niet had aangedurfd. Want toen Harry in 1960 naar 'het westen' emigreerde had hij Hans Dekker senior willen meenemen als drummer. Die durfde zijn baan in de textiel er niet voor op te geven.

Vrijdag in Jazzpodium De Tor aan de Walstraat in Enschede. Aanvang: 21.00 uur.

Meer berichten