Ton Ouwehand in de Harry Banninkstraat in Enschede.
Ton Ouwehand in de Harry Banninkstraat in Enschede. (Foto: Annina Romita)

Ouwehand en Brockhaus genomineerd voor provinciale boekenprijs

  Cultuur

Enschede/Zwolle - Het boek 'Harry Bannink, toonzetter' van Ton Ouwehand staat op de shortlist van de verkiezing Overijssels Boek van het Jaar in de categorie non-fictie. De Enschedeër bindt de strijd aan met zes andere boeken, waaronder 'Hennie Kuiper, Kampioen wilskracht' van Joop Holthausen en Jacob Bergsma en 'Bij Stork' van Gerard Löbker. Daarnaast zijn vijf boeken in de categorie fictie genomineerd, waaronder Villa Twente van oud-Enschedeër Claus Brockhaus en De heilige Rita van Tommy Wieringa.

Wat is het meest bijzondere boek over Overijssel dat dit jaar is verschenen? Welk fictief boek dat zich afspeelt in Overijssel zou beloond moeten worden met een prijs? Over die vragen buigt de jury zich de komende weken. De uitreiking van de prijzen vindt plaats tijdens het Groot Overijssels Boeken & Verhalenbal op 28 maart in Odeon, Zwolle. Aan de titel Overijssels Boek van het Jaar is voor elke categorie een geldbedrag van 500 euro verbonden.

Bij deze verkiezing gaat het om boeken die zijn verschenen tussen 1 augustus 2017 en 1 oktober 2018. De non-fictie boeken moeten een Overijssels thema hebben. Bij de non-fictie boeken moet er een duidelijke (emotionele) binding zijn met de provincie, zoals een schrijver die uit Overijssel komt of een verhaal dat zich afspeelt in de provincie. Dichtbundels zijn uitgesloten van deelname.

De verkiezing is een onderdeel van Overijssel Verwoord. Onder deze noemer bruist de hele provincie tot en met maart 2019 van de literaire activiteiten. Van Zwolle tot Enschede wordt het publiek betrokken bij literatuur en taal door middel van schrijfwedstrijden, een dichtersgilde en literaire evenementen. Alle projecten zijn te bekijken via www.overijsselverwoord.nl.

Meer berichten