Negen geweldige voorlezers, maar er kon er natuurlijk maar een de beste zijn.
Negen geweldige voorlezers, maar er kon er natuurlijk maar een de beste zijn. (Foto: Hermien Keppels)

Een Bieblab vol met schoolkampioenen

  Cultuur

Enschede – De Nationale Voorleeswedstrijd is alweer aan de 26e editie toe. Noa Yousef van de BS De Jonge Helden won vorige week donderdag in het Bieblab de eerste lokale ronde.

Noa Yousef trakteerde het publiek in het Bieblab van de bieb aan de Pijpenstraat op een fragment uit De heksen van Roald Dahl. Ze deed dat vol lef, vond de jury, bestaande uit Joke Snelder, Hanneke Mentink en Hans Assink. Noa was blij verrast toen ze tot winnaar werd uitgeroepen. Ze kreeg bloemen, een oorkonde en net als de andere schoolkampioenen een boekenbon.

Vinger vast in je neus

Ook Bram Masseus van de St. Liduinaschool had voor Roald Dahl gekozen. Hij las voor uit Matilda. "Ik vind het zelf een heel leuk boek'', zei Bram in zijn inleiding. Het fragment ging over een vader die als autohandelaar knoeide met kilometertellers. Het stukje over superlijm, waardoor een vinger in de neus bleef steken, deed het goed bij het publiek. Ook Anna Mansfield maakte een prima indruk. De leerlinge van OJBS Het Palet las voor uit Het grote chocoplot van Chris Callaghan. Het uitsterven van chocola, ofwel de chocopocalips, was het onderwerp, waarbij ze ook nog even Paasei Eiland aandeed. "Een boek met allemaal moeilijke woorden'', vond Goochelaar Jan, die de voorleesshow presenteerde en flink wat trucs liet zien.

Wrat met haren

Merle Blok van KBS De Troubadour bracht een mooi verhaal over Mees Kees uit Een pittig klasje van Mirjam Oldenhave. De zaal vermaakte zich met de wrat met zes wenkbrauwharen en de groente die niet kan zinken (andrijvie). Ook het optreden van Nisa Candir van CBS De Zevenster werd gewaardeerd. Zij voerde Familie, vrienden en harige wezens van Liz Pichon met veel verve op. Nisa was de nummer acht in volgorde van optreden. Eén deelnemer had afgezegd, dus de nummer 9 was de laatste voorlezer en dat was Julian Closa van BS Schateiland. Julian las voor uit Het griezelcircus van B.J.W. ten Cate en vertelde bij zijn intro doodleuk dat hij de schrijver had meegenomen. "Bob-Jan zit in de zaal'', zei Julian en de schrijver bevestigde dat met een lachend gezicht.

Dertig scholen

Liefs dertig Enschedese basisscholen doen mee aan de wedstrijd. De schoolkampioenen komen in drie ronden voorlezen in het Bieblab van de Centrale Bibliotheek aan de Pijpenstraat. De winnaars van de drie lokale ronden gaan door naar de regionale ronde. Op maandag 11 en woensdag 13 februari zijn de volgende twee lokale ronden. De regionale ronde is ook in de Enschedese bieb, op 9 maart. Op 10 april volgt de provinciale ronde in Nijverdal en de landelijke finale is op 22 mei in Amstelveen.

Meer berichten