Voor het programma Radio Days laat Wild Man Conspiracy zich inspireren door oude jazz.
Voor het programma Radio Days laat Wild Man Conspiracy zich inspireren door oude jazz. (Foto: PR)

Wild Man Conspiracy: 'Zonder bassist ben je flexibeler in je spel'

  Cultuur

ENSCHEDE – Het eigentijdse jazztrio Wild Man Conspiracy kan muzikaal gezien alle kanten op. Trompet, gitaar en drums. Vrijdag 8 februari in Jazzpodium De Tor spelen ze vanaf 21.00 uur onder de noemer Radio Days een programma met oude stijl-jazz als uitgangspunt. Door Ton Ouwehand

Het eerste optreden van The Wild Man Conspiracy had gelijk al plaats in het Concertgebouw. Min of mee toeval, geeft trompettist Gerard Kleijn toe. Het was 2011. Hij presenteerde het nieuwe trio met de Argentijnse gitarist Guilermo Celano en drummer Joost Kesselaar op de Amsterdamse Uitmarkt. Bij de indeling werden ze direct maar in het Concertgebouw geplaatst.

Geen bas

Opmerkelijk aan de bezetting is dat er geen bassist is. Dat is een bewuste keuze, dan ben je flexibeler in je spel. "Een bassist vormt met de drummer een eenheid. Nu is het veel gemakkelijker de muziek om te buigen naar een andere richting. Het geeft ruimte, het geeft vrijheid."

Geen electronica

Met Wild Man Conspiracy kunnen ze veel kanten op. De groep heeft net de cd Live at the Bimhuis uitgebracht op het Amerikaanse label Red Piano Records. De groep werkt hier samen met saxofonist Chris Cheek. Een enerverend album vol elektronica. In De Tor tappen ze uit een geheel ander vat. Dat gaan zonder elektronica. Geheel akoestisch, al speelt Guilermo Celano wel op een elektrische gitaar.

Geen platte humor

Voor het programma Radio Days laten de musici zich inspireren door oude jazz. Ze tillen stukken als Broadway en Jitterbug Walz met respect voor de traditie naar deze tijd, bijgestaan door de gastspelers Michael Moore (altsax, klarinet) en Joost Buis (trombone). Dixieland zoals u dat nog nooit heeft gehoord, roept de groep. Of zoals recensent Herman te Loo schreef: 'In het al gevarieerde Nederlandse jazzlandschap neem WMC een unieke plaats in. Alles wordt gepresenteerd met speelsheid, spelplezier en subtiele humor.'

Geen geld

Wild Man Conspiracy: Radio Days. Gerard Kleijn (trompet), Guilermo Celano (gitaar) en Joost Kesselaar (drums). Gasten: Michael Moore (altsax, klarinet) en Joost Buis (trombone). Vrijdag 8 februari, Jazzpodium De Tor om 21.00 uur. Kaarten kosten 15 euro. Jongeren tot 25 jaar betalen 10 euro op vertoon van studentenpas/ID en Jaarkaarthouders en donateurs van Jazzpodium De Tor betalen niks.

jazzpodiumdetor.nl

Meer berichten