Foto: PR

Nog even en de mammoet is terug..?

  Cultuur

Enschede - Lopen er binnenkort weer springlevende mammoeten rond op onze aarde? Die vraagt stelt de fascinerende film Genesis 2.0. Concordia, De Museumfabriek en Natura Docet Wonderryck verzorgen op zondag 20 januari een middag over de historische mammoet én over hoe de wetenschap al bijna in staat is om een mammoet te klonen.

De documentaire Genesis 2.0 toont allerlei relaties die mensen in deze tijd hebben met mammoeten. Siberische 'mammoetjagers' die op een afgelegen eiland zoeken naar slagtanden. Een museumdirecteur die een 30.000 jaar oud maar nog wonderlijk 'vers' kadaver opgraaft. En onderzoekers die geschikte cellen zoeken voor het herscheppen van een levende mammoet. Het Siberische landschap vormt een prachtig decor voor de fanatiek naar slagtanden zoekende mannen en het intieme verslag van de opgraving is ontzettend spannend. Daarmee in schril contrast staan de beelden van de 'geciviliseerde' wetenschappelijke wereld, die ontluisterend zijn omdat ethische afwegingen niet in het verhaal voorkomen en ego's een grote rol lijken te spelen.

Na vertoning van de film in Concordia verzorgt Herman Akkerman een rondleiding in De Museumfabriek langs de mammoetresten in de collectie. Akkerman was opgravingscoördinator toen die resten in 1996 werden gevonden in Borne. Vervolgens geeft dr. Eric Mulder een lezing over de stand van de genetica, in het bijzonder betreffende de mammoet. Mulder is conservator van Natura Docet Wonderryck in Denekamp.

De film begint om 13.00 uur in Concordia. Aansluitend is om 15.30 uur de rondleiding plus lezing in De Museumfabriek. Om 17.00 uur is het programma afgelopen. Kaarten zijn alleen verkrijgbaar voor het hele programma en kosten 14,50 euro.

Meer berichten