Een still uit Jim Jarmusch' film Paterson. Deze film staat centraal tijdens Cinementaal op maandag 21 januari.
Een still uit Jim Jarmusch' film Paterson. Deze film staat centraal tijdens Cinementaal op maandag 21 januari. (Foto: Mary Cybulski)

Film 'Blue Monday': Geluk zit in kleine dingen

  Cultuur

Enschede - Maandag 21 januari is het weer 'blue monday', volgens sommigen de meest deprimerende dag van het jaar. Reden voor Cinementaal en Concordia om Paterson (2016) te vertonen; Jim Jarmusch' schitterend gestileerde film die een warme, melancholische ode brengt aan het dagelijkse leven. De film wordt ingeleid en nabesproken door Anneke Sools, verbonden aan de afdeling positieve psychologie van de Universiteit Twente.
 
De derde maandag van januari, Blue Monday, zogenaamd de meest deprimerende dag van het jaar. De 'bedenker' ervan, psycholoog Cliff Arnall, presenteerde in 2005 een (naar eigen zeggen) wetenschappelijk verantwoorde formule, waaruit blijkt dat juist díe maandag de dag is waarop de meeste mensen zich treurig, neerslachtig of weemoedig voelen. Goede voornemens zijn mislukt, de vakanties lijken ver weg lijken en de dagen zijn nog donker.
 
Over Paterson
Paterson is buschauffeur in de stad Paterson, New Jersey, waar hij een eenvoudig, geregeld maar gelukkig leven leidt. Aangemoedigd door zijn vrouw schrijft hij in zijn vrije tijd poëzie, maar ondanks haar enthousiasme wil hij zijn gedichten niet publiceren. Laura's wereld verandert juist voortdurend. Dagelijks heeft ze nieuwe dromen en ambities die ze met de steun van Paterson probeert te realiseren. De film observeert de kleine triomfen en tegenslagen in het dagelijks leven, en de poëzie in de kleinste details.
 

Over Anneke Sools
Anneke Sools is universitair docent bij de vakgroep Psychologie, Gezondheid en Technologie aan de UT en programmadirecteur van Storylab (onderzoeksgroep op het gebied van narratieve psychologie). Voor haar onderzoek naar de huidige constructie van hoopvolle, kansrijke toekomsten in situaties waar mogelijkheden onder druk staan werkt Sools samen met onderzoekers, kunstenaars en andere professionals in Nederland en daarbuiten.
 
Praktisch
Maandag 21 januari 2019, 19.30 uur bij Concordia, Oude Markt 15 Enschede. Kaarten via www.concordia.nl of 053-4300900.

Meer berichten