Kerststukje speelt zich af in de loopgraven van de Eerste Wereldoorlog. Vandaar dat de acteurs van het Enschede's Vrije Toneel hier op hun buik liggen.
Kerststukje speelt zich af in de loopgraven van de Eerste Wereldoorlog. Vandaar dat de acteurs van het Enschede's Vrije Toneel hier op hun buik liggen.

'De samenwerking met de musici zorgt voor extra impact'

  Cultuur

ENSCHEDE - De samenwerking van het Enschede's Vrije Toneel (EVT) met Borboleta Music is niet nieuw. Rond Pasen oogst men al langer applaus met 'Ooggetuigen van Golgotha' en ook 'Kerststukje' werd al eerder met succes op de planken gebracht. Zaterdag 17 december is 'Kerststukje' opnieuw in Concordia te zien.

'Kerststukje' is een een bewerking van het traditionele kerstverhaal door Enschedeër Bert de Haan. Het EVT voert zaterdag acht bijzondere personages op. Elk van hen heeft zo zijn eigen kijk op de gebeurtenissen rond de kerst. "We vertolken allemaal één van de aanwezigen bij het kerstverhaal", vertelt Joyce Karreman, zelf één van de spelers in het verhaal. "De toeschouwers horen hoe de ezel en de os er over denken. Verder komen onder meer een herder, de herbergier en een engel aan het woord, maar ook een soldaat en zelfs god krijgt een stem. Dit alles speelt zich wel in een heel bijzondere omgeving af. Namelijk in de loopgraven van de Eerste Wereldoorlog."

Tijd van vrede

Kerst is de tijd van de vrede. Ook in de Eerste Wereldoorlog onderbrak men de gevechten voor een korte periode. "Bert de Haan zal er bewust voor hebben gekozen. Voor de personages in het verhaal is het een verwarrende tijd. Midden in de oorlog is kerst een vreemd moment van rust. Vanuit die achtergrond komen de belevenissen van de figuren uit het kerstverhaal tot leven."

Improvisaties

Het toneelstuk krijgt een extra dimensie door improvisaties van Borboleta Music. De hele voorstelling wordt begeleid, aaneen gesmeed en doorbroken door de musici van Borboleta. "De samenwerking met André Kerver en zijn muziekvrienden is vorig jaar ontstaan. Onze paasvoorstelling 'Ooggetuigen van Golgotha' hebben we al acht jaar in het repertoire. Vorig jaar kwam Borboleta er bij en dat was een verrijking. Ook na de eerste uitvoering van dit 'Kerststukje' kregen we veel complimenten. Niet alleen over ons eigen spel. De samenwerking met de improviserende musici zorgt bij de toeschouwers voor extra impact."

De voorstelling Kerststukje in Concordia begint zaterdag om 16.00 uur.

Dit is de wekelijkse Uittip. Hierbij werkt Huis aan Huis samen met Cultuur in Enschede. Zie voor meer informatie over deze stichting en de samenwerking met Huis aan Huis: cultuurinenschede.nl

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden