Naomi Watts (links) en Laura Harring spelen de hoofdrollen in het romantische misdaadverhaal Mulholland Drive.
Naomi Watts (links) en Laura Harring spelen de hoofdrollen in het romantische misdaadverhaal Mulholland Drive.

Drie meesterwerken David Lynch te zien bij Concordia

  Cultuur

Enschede - David Lynch is onmiskenbaar een van de boegbeelden van de Amerikaanse alternatieve cinema: dankzij de wereldberoemde tv-serie Twin Peaks én dankzij thrillers waarin hij intrige, zwarte humor en geweld combineert met stilistische schoonheid en een poging tot technische perfectie. Concordia presenteert in januari drie van zijn meest beroemde films, alle drie onlangs digitaal gerestaureerde film.

Dit is een unieke kans om het oeuvre van één van de grootste filmmakers van onze tijd te (her)ontdekken. Want geen enkele andere filmmaker weet met zoveel precisie en verbeeldingskracht door te dringen tot ons onderbewustzijn en ons een wereld voor te schotelen die zo vervreemdend en tegelijk zo herkenbaar is. 

In The Elephant Man zet John Hurt een indrukwekkende acteerprestatie neer als John Merrick, een ogenschijnlijk monsterlijk creatuur dat verrassend welsprekend en gevoelig blijkt. Lynch voorzag het verhaal van een onheilspellende, beklemmende sfeer. De film uit 1980 kreeg maar liefst acht Oscarnominaties.

In het zwoeldonkere Lost Highway (1997) gaat de werkelijkheid gruwelijk aan de haal met de fantasie, of is het andersom? Ook zelf maak je een duistere reis langs de verloren snelweg, met identiteitsverwisseling als houvast.

En in het raadselachtige, romantische misdaadverhaal Mulholland Drive (2001) arriveert een naïeve jonge blonde vrouw (Naomi Watts) in de grote stad in de hoop door te breken als actrice. Ze ontmoet een brunette (Laura Harring) die haar geheugen kwijt lijkt. In Cannes werd Lynch voor deze film bekroond met de prijs voor de beste regie.

Alle films draaien slechts eenmaal: The Elephant Man op vrijdag 11 januari om 21.30 uur, Lost Highway op vrijdag 18 januari om 21.30 uur en Mulholland Drive op zondag 20 januari om 19.30 uur.

Kaartjes en meer informatie:

www.concordia.nl

Meer berichten