Anneke Venerius, Hennie Ardesch en Henny ten Brug (vlnr) zijn druk met de voorbereidingen voor de eerste Kersttocht Roombeek. Net als de mannen op de achtergrond: zij brengen Prismare in kerstsferen. Foto: Franklin Veldhuis
Anneke Venerius, Hennie Ardesch en Henny ten Brug (vlnr) zijn druk met de voorbereidingen voor de eerste Kersttocht Roombeek. Net als de mannen op de achtergrond: zij brengen Prismare in kerstsferen. Foto: Franklin Veldhuis

'Mooi dat er zoveel kinderen aan de kersttocht meedoen'

  Cultuur

Enschede - Bij mooi weer aanstaande vrijdag wordt gerekend op misschien wel duizend deelnemers aan de Kersttocht Roombeek. Vanaf vijf uur vertrekt elke tien minuten een groep van maximaal vijftig personen. Om zes uur moet de laatste groep vertrekken. Als ondergetekende opmerkt 'maar dan heb je hooguit een derde van die duizend mensen gehad...' wordt ietwat aarzelend gereageerd. Maar Hennie Ardesch lacht: "Dan gaan we daarna gewoon verder!"

Híj mag het zeggen. De oud-FC Twentekeeper, die tegenwoordig als vrijwilliger rondleidingen door Roombeek verzorgt, speelt immers de rol van een van de Drie Wijzen uit Oosten. Anneke Venerius, die de algehele coördinatie in handen heeft, is voorzichtiger: "We kunnen niet al te veel uitlopen. Zeker niet als het onverhoopt erg koud is. De acteurs staan sowieso twee uur buiten. Veel langer moet je niet willen." Hennie en Anneke hopen in elk geval op droog weer. "Op één na spelen alle scènes zich buiten af. Als het motregent kunnen we een partytent neerzetten, maar tegen bakken met regen kunnen we ons niet wapenen. Wat dat betreft is er geen plan b", aldus Anneke.

Bornse broer

De Kersttocht Roombeek kun je qua grootte vergelijken met de tocht die jaarlijks in Borne wordt gehouden. Er is één groot verschil, legt Venerius uit: "Daar lopen de acteurs in de stoet, bij ons loopt het publiek juist. We mogen trouwens de kostuums uit Borne gebruiken. Die zijn allemaal gemaakt door Josje 'Made by Josje' Esseveld. Zij komt de acteurs, vrijwel allemaal gebruikers van Prismare, vrijdag aankleden en schminken met een aantal collega's." Na afloop kan zij de kostuums zo weer meenemen, aangezien de kersttocht een week later in Borne wordt gehouden.

Zes scènes

De deelnemers aan de Kersttocht Roombeek gaan in drie kwartier langs zes scènes uit het kerstverhaal. Venerius: "We beginnen in Prismare, waar Maria van de engel Gabriël te horen krijgt dat ze zwanger is van de Heilige geest. Via een route die langs TwentseWelle, Tetem en de Menkoschool voert, komen de wandelaars uit op het schoolplein achter Prismare, waar een kleine kerstmarkt is opgezet."

Kinderen

Henny ten Brug, die al jaren gastvrouw is in het Huis van Verhalen in Prismare, is ook betrokken bij de organisatie. Zij is vooral blij met de betrokkenheid van de jeugd: "De Roombeekschool vaardigt een kinderkoor af en leerlingen van obs De Menkotoren verzorgen bij elke scène een korte inleiding. Veel kinderen hebben tegenwoordig geen idee meer van het kerstverhaal. Daarom vind ik hun inbreng zo mooi."

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden