Foto: Roy te Lintelo

Stadsherberg Enschede, een heerlijke traditie in de Burgerzaal

  Cultuur

ENSCHEDE - De Stadsherberg in het stadshuis van Enschede is inmiddels een traditie. Bewoners van Enschede en bezoekers aan de stad zijn welkom in de Burgerzaal in de dagen voor kerst voor een programma vol optredens. Met dit jaar onder meer countrylegende Ben Steneker, zanggroep All Flavours en de opvallende pianist Matthijs M. Wognum. Daarnaast zijn er elke middag creatieve workshops. En het soepverhaal, dat dagelijks door een stadgenoot bij een kop soep wordt verteld, is terug wegens succes. Is er dan niks nieuws? Jawel, gemeenteraadsleden bemensen de bar enige uren!

Rode draad in het programma is saamhorigheid. De Stadsherberg wil stadsgenoten samenbrengen. De culturele herberg is open van donderdagavond 20 december tot en met zondagmiddag 23 december.

Ben Steneker
Het programma biedt doorlopend optredens van muzikanten en zangers. Met Ben Steneker komt op 21 december The Godfather of Dutch Country Music over de vloer. Steneker (83) treedt die vrijdag op van 16.30 tot 16.50 uur. Liefhebbers van country komen de avond ervoor al aan hun trekken als het jonge talentvolle trio Lovers & Lions in de herberg speelt. Zij staan aan het begin van hun countrycarrière, die hen onlangs naar Nashville Tennessee bracht.

Alle Flavours
Geen Stadsherberg zonder kerstmuziek. Diverse koren zingen kerstklassiekers op geheel eigen wijze. Zanggroep All Flavours doet dat in Dickenskostuums en het Trio Schnaps maakt een feestje van (kerst)liedjes uit de oude doos. Het Twents Songschrijversgilde heeft speciaal voor de herberg het kerstverhaal herschreven, waarin muziek en de ezel de boventoon voeren.

Pop
Ook golden oldies en pop van nu staan op het programma. Zoals de covers van Pearl Jam, Radiohead, David Bowie en U2, gespeeld door de akoestische grungeband Dark Fluid. De Oldenzaalse familie Eshuis, bestaande uit vader, moeder, zonen en een oom, spelen bekende Top 2000-hits. En het duo René Elenbaas (vader) en Elaine Dorlen (dochter) hebben Ed Sheeran op het repertoire staan.

Hardcore pianist
Bijzonder is ook het optreden van Matthijs M. Wognum. Begin december zond de VPRO een documentaire uit van filmer Tim Bary, die Matthijs volgde van hardcore feestjes tot aan het Concertgebouw. Matthijs is een gabber, houdt van hardcore muziek en is een begenadigd pianospeler. Op zondag 23 december speelt hij van 14.50 tot 15.10 uur in de Stadsherberg stukken van Chopin, Liszt, Mozart én van hemzelf.
 

Workshops
Elke middag zijn er diverse creatieve workshops waar zowel volwassenen als kinderen aan mee kunnen doen. Zo kun je onder andere met kunstenaar Wout Zweers in de weer met stempels. Amber Brejaart leert je de kunst van art en bulletjournaling. Aan tafel bij Heidi Pollemans worden wensstenen beschilderd en bij de Theatermakerij bouw je een kerststalletje, waar je zelf in kunt plaatsnemen.

Soepverhaal
Tijdens de allereerste Stadsherberg in 2015 werd het geïntroduceerd: het dagelijkse soepverhaal, om 16.00 uur voorgelezen of voorgedragen door een stadsgenoot. Die traditie wordt in ere gehouden. Dit keer zijn de soepverhalenvertellers kinderboekenschrijfster Alyze Bos (zij vertelt over een bijzondere winterse ontmoeting), programmeur van het Verborgen Theater Peter Mense met een verhaal met de titel To Stream or not to Stream en theatermaker/journalist Bran Remi, die voorleest uit De Odyssee. Ook traditie: iedereen die naar het soepverhaal luistert krijgt een kopje soep.

Getapte raadsleden
Nieuw dit jaar is dat de bar op enig moment wordt overgenomen door een groep. Dat gebeurt op vrijdag 21 december van 15.00 tot 17.00 uur en op zondag van 13.00 tot 15.00 uur door een aantal raadsleden van de Gemeente Enschede. Zij 'runnen' op dat moment de bar van de Stadsherberg. Onder meer wethouder Arjan Kampman en CDA-fractievoorzitter Ayfer Koç doen mee.


Rondleidingen en live radio
Op vrijdag 21 december worden er twee rondleidingen door het stadshuis gegeven door een bode. De eerste ronde is van 13.30 tot 14.30 uur en de tweede ronde is van 15.30 tot 16.30 uur. De rondleiding duurt circa één uur. Er kunnen per keer maar 15 mensen mee. Aanmelden voor de rondleiding kan via stadsherberg@culturelezondagenschede.nl of, als er nog plaats is, op de dag zelf in de hal van het stadhuis. Tevens in de hal van het stadhuis: de pop up radiostudio van 1Twente, die live uitzendt door heel Twente vanuit de Stadsherberg.

Buitenactiviteiten
Tijdens de Stadsherberg zijn er ook tal van activiteiten op het Ei van Ko. Op donderdagvond 20 december maakt Zinnige Streken een kampvuur. Het Kerstcombo van de Show & Marchingband EVC Enschede speelt kerstmuziek op zaterdag 22 en zondag 23 december. Diverse straattheateracts van Kunsten op Straat luisteren 23 december de koopzondag op in de binnenstad van Enschede. Eén van deze acts, de erg oude ambachtenmarkt, staat voor de Stadsherberg op het Ei van Ko. In oud-Hollandse huisjes kun je oude ambachten bezoeken zoals de silhouethapper, de boomchirurg, de zaadsjimmer en de slingerslierster. In de Langestraat staat de Stadsherberg edition van de Local Sunday Market.

Info:

www.uitinenschede.nl/stadsherberg

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden