Tycho is het jongste lid van De Krekkel: "Elke keer als mama terugkwam van een repetitie vroeg ik of ik ook een keertje mee mocht."
Tycho is het jongste lid van De Krekkel: "Elke keer als mama terugkwam van een repetitie vroeg ik of ik ook een keertje mee mocht." (Foto: )

Krekkel Tycho (8): 'Je maakt vrienden in heel Europa'

  Cultuur

Enschede - Dansgroep De Krekkel heeft dertig leden. Tussen al die leden zit ook Tycho. Hij is met z'n acht jaar veruit het jongste lid.

''Ik dans al bijna twee jaar bij De Krekkel. Het leukste om te doen vind ik de optredens. Die zijn even spannend, maar wel leuk'', vertelt Tycho. Hij is bij de vereniging terechtgekomen dankzij zijn moeder. ''Elke keer als ze terugkwam van een repetitie vroeg ik aan haar of ik ook een keertje mee mocht. Uiteindelijk mocht ik mee en ben ik ook lid geworden. Nu heb ik ook accordeonlessen, zodat ik later de dansers kan begeleiden.''

Tycho heeft veel zin om op de accordeon een liedje te spelen en kijkt zijn moeder tijdens het interview een aantal keer vragend aan. "Even wachten nog, Tycho", lacht moeder Ellen, die nu ruim twee jaar bij De Krekkel zit.

''Ik was ontzettend trots op Tycho toen hij ook lid wou worden van De Krekkel. Het is mooi om te zien hoeveel aandacht hij krijgt. Mensen vragen zelfs of 'die kleine jongen' er ook bij is. Zelf ben ik ruim twee jaar lid van De Krekkel. Nadat ik een optreden had gezien, kwam ik in gesprek met voorzitter Erna van de Pieterman. Ik gaf haar mijn telefoonnummer, ze belde en vroeg of ik een avond wilde komen kijken tijdens de repetitie en van het één kwam het ander. Mijn meest bijzondere moment is met stip op een mijn eerste buitenlandse reis naar Litouwen. We hebben daar diverse optredens gedaan op een festival. En na afloop met alle deelnemende groepen de parade gelopen met veel toeschouwers langs de weg. Dat was toch wel heel indrukwekkend. Volgend jaar gaan we naar Slovenië, daar kijk ik nu al naar uit'', vertelt Ellen.

Folkloristische dansvereniging De Krekkel bestaat sinds 1952. Naast de 25 optredens per jaar verzorgen de leden een keer in het jaar een festival. ''Dan nodigen we altijd drie groepen uit'', legt voorzitter Erna van de Pieterman uit. ''Dat is altijd een groep uit de regio, een zanggroep en een dansgroep uit het buitenland. Dit jaar was er een gezelschap uit Slovenië. Met de buitenlandse groepen doen wij een uitwisseling. Vorig jaar dus naar Litouwen. Tycho kon helaas niet mee, want hij moest naar school. Maar hij heeft al eens een optreden gehad in het buitenland. Hij is mee geweest naar een festival in Laggenbeck." Tycho kan niet wachten om op zijn accordeon te spelen en kijkt zijn moeder weer aan. "Heel even nog, Tycho", knikt Ellen.

Erna vervolgt: ''Door dit soort uitwisselingen leer je zoveel nieuwe mensen kennen. Je maakt vrienden in heel Europa.'' De leden van De Krekkel zijn te herkennen aan de Twentse klederdracht die zij dragen tijdens optredens. ''We hebben twee soorten: de daagse dracht en de zondagse dracht.Tijdens onze optredens proberen we onze beide drachten te laten zien en vertellen we er ook wat over.''

Nieuwe danseres en muzikanten zijn altijd welkom. Men kan daarvoor contact opnemen met Erna via tel. 06- 83 90 19 32. Tycho horen spelen? Klik HIER

Meer berichten