Wethouder Jeroen Diepemaat overhandigt de prijs aan Peter Winterman, bestuurder van de woningbouwcorporatie Ons Huis In Enschede.
Wethouder Jeroen Diepemaat overhandigt de prijs aan Peter Winterman, bestuurder van de woningbouwcorporatie Ons Huis In Enschede. (Foto: )

Dille & Kamille winnaar van de Cultureel Erfgoedprijs Enschede

  Cultuur

Onder grote publieke belangstelling heeft wethouder Jeroen Diepemaat afgelopen vrijdag in het stadhuis van Enschede de door de Stichting Cultureel Erfgoed Enschede ingestelde Culturele Erfgoedprijs 2018 uitgereikt.

Enschede - Deze prijs, een mooi vormgegeven glazen kubus met een oorkonde, werd toegekend aan de eigenaar van het pand Langestraat 47, waarin de winkel van Dille en Kamille is gevestigd. Woningbouwcorporatie Ons Huis is deze eigenaar. De toelichting in het juryrapport vermeldt dat de combinatie van het 'zo volledig mogelijk bewaren van de voorgevel' en een 'ingetogen reclamebenadering' direct in positieve zin opvalt.

De jury gaat verder: "Ook het open en lichte interieur, waarbij de oorspronkelijke dragende constructie, eenvoudig wit gespoten, volledig in het zicht is gelaten, de installaties (ventilatie, armaturen en kabelgoten) in het zicht, maar afgestemd op het pand, vallen op. Aan de achterzijde is een klein plein vormgegeven met een doorloop naar de Walstraat. Een pleintje begrenst door kleine winkeltjes aan de doorloop, een nieuw appartementengebouw aan de Walstraat en het zicht op de Jacobuskerk. Een rustige zeer zorgvuldig vormgegeven, maar wat verborgen enclave in de binnenstad, met een verrassend uitzicht op de kerk."

De Cultureele Erfgoedprijs voor de stad Enschede wordt tweejaarlijks toegekend op basis van een vooraf gekozen thema. Dit jaar was het thema: het mooiste winkelpand in de binnenstad van Enschede. De prijs is bedoeld als een aanmoediging voor het behoud van historisch en architectonisch opvallende gebouwen.

Meer berichten