Solodebuut Rens Ottink (PAUW/Temples): 'Ik wil het gewoon zelf doen'

  Cultuur
Rens Ottink heeft zich een look aangemeten die perfect past bij de muziek die hij maakt. "Zelfs in Rotterdam kijken de mensen achterom als ze mij zien, haha." Foto: PR
Rens Ottink heeft zich een look aangemeten die perfect past bij de muziek die hij maakt. "Zelfs in Rotterdam kijken de mensen achterom als ze mij zien, haha." Foto: PR

Rotterdam/Haaksbergen - Rens Ottink gaat uitdagingen niet uit de weg. Van huis uit is hij drummer, maar zijn deze week te verschijnen solodebuut Whale heeft-ie vrijwel in zijn eentje volgespeeld. Op het moment dat we hem bellen, is hij bezig met het opnemen van een videoclip. Ook in zijn eentje, in z'n eigen studio. "Je kunt het overdrijven", is onze binnenkomer. Hij lacht: "Ach, ik wil gewoon een statement maken. Iedereen heeft zelf de power iets moois te maken. Er zijn vast duizenden mensen die dit beter kunnen, maar ik wil het gewoon zelf doen." door Franklin Veldhuis

Voor de duidelijkheid: de geboren Haaksbergenaar heeft het hier over de clip, niet over de muziek. Hij kan drummen als de beste en beheerst daarnaast ook andere instrumenten. Niet zo verwonderlijk na een opleiding aan het Amsterdamse conservatorium en zijn selfmade-mentality.

Temples

Eerder dit jaar werd bekend dat Rens Ottink (26) de nieuwe drummer zou gaan worden van de Engelse band Temples, een grote naam in de wereld van de psychedelische rock. Tot dat genre kun je Rens' andere band PAUW ook rekenen. "Ik ken de jongens van Temples al jaren. Met PAUW hebben we in hun voorprogramma gestaan. Toen hun drummer stopte, hebben ze mij gevraagd. Ik heb het niet van de daken geschreeuwd, maar dacht wel even: wat sick! Het was een bevestiging dat ik goed bezig was. Vervolgens heb ik het pas bekendgemaakt na ons eerste gezamenlijke optreden, maanden later. Ik ben nog niet te horen op hun laatste plaat, maar ga in 2019 wel mee op wereldtoernee. Dat is natuurlijk waar je het allemaal voor doet!"

Thomas Berge

Jarenlang was Rens 'de minder bekende broer van' Chiel Ottink, ofwel Thomas Berge. Inmiddels zijn ze allebei groot in hun eigen wereld en hebben ze volop waardering voor elkaars werk. Rens brengt zijn EP zelfs uit op het label van z'n broer. Toch stond de jongste van de twee heel lang niet open voor andere stijlen. "Plat gezegd vond ik alleen goed wat ik zelf maakte. Dat is gelukkig veranderd." Dat moet ook wel, aangezien hij als producer tegenwoordig ook andere bands opneemt in z'n studio en als invaldrummer actief is bij andere bands. "Ik probeer nu overal de kunst van in te zien." Hij lacht: "Niet dat je mij bij de Toppers zult zien drummen, hoor! Serieus, als je mij vroeger had verteld dat ABBA een geweldige band was, had ik je waarschijnlijk uitgelachen. Nu zie ik in dat hun popsongs geweldig goed in elkaar steken."

PAUW

In 2012 begon Rens Ottink samen met mede-conservatoriumstudent Brian Pots PAUW. Vanaf 2014 ging het snel met de band: een succesvolle Poprondetoernee, optredens bij De Wereld Draait Door en 3FM, een uitverkochte clubtoer en een goedverkopende debuutplaat in 2015. "Omdat we zo nuchter waren, konden we dit goed 'handelen'. We waren ons toen nog niet bewust van ons werkelijke level en dat was misschien maar goed ook, anders waren we naast onze schoenen gaan lopen."

'Supergoeie songschrijver'

Terwijl Rens zich voorbereidt op de toernee met Temples, is Brian druk met schrijven van nieuw PAUW-materiaal. "Daar hoef ik me niet mee te bemoeien. Hij is een supergoeie songschrijver, dus ik ben heel benieuwd waar hij mee komt."

Eigen studio

De geboren Haaksbergenaar is momenteel gelukkig in z'n Rotterdamse studio en z'n Schiedamse huisje. "Ik ben enkele jaren geleden na mijn studie gaan samenwonen in Dordrecht. Nadat de relatie stukliep, kwam ik in Gouda terecht, maar dat vond ik helemaal niks. Eind vorig jaar kon ik deze studio (het theaterzaaltje van een voormalige middelbare school, red.) huren en begin dit jaar ben ik in Schiedam gaan wonen, niet ver van Rotterdam. Kan ik lekker op het fietsje naar m'n werk."

Whale

'Whale' is vanaf 9 november te beluisteren via onder meer Spotify en iTunes. Er komt geen cd of vinylversie en Rens zal voorlopig niet gaan optreden met de songs. "Misschien later als ik een volledige plaat heb geschreven. Dat ik dan een vette band bij elkaar zoek."

Meer berichten