Weer Glutenvrije Piet bij Sinterklaasintocht Enschede

  Cultuur

Enschede - Aan de intocht van Sinterklaas in Enschede doet dit jaar, na het grote landelijke succes van 2017, weer een Glutenvrije Piet mee, een initiatief van de Nederlandse Coeliakie Vereniging (NCV).

In Nederland zijn ruim 30.000 kinderen die om medische redenen een strikt en levenslang glutenvrij dieet moeten volgen. De intocht van Sinterklaas is voor hen vaak niet zo'n leuk feest. Ze mogen de pepernoten niet eten en highfiven met de Pieten gaat ook al niet vanwege de kruimels op de handschoen. De NCV is daarom de afgelopen weken samen met veel enthousiaste vrijwilligers hard aan het werk gegaan om ervoor te zorgen dat glutenvrije kinderen onbezorgd sinterklaas kunnen vieren.

De Glutenvrije Piet is te herkennen aan een witte bakschort met het logo van de Glutenvrije Piet erop. Kinderen met een glutenintolerantie kunnen op de website van de Nederlandse Coeliakie Vereniging (www.glutenvrij.nl) een tekening downloaden om een vlag te maken. Met de vlag herkent de Glutenvrije Piet de kinderen. De pepernoten die de Glutenvrije Piet bij zich heeft, worden vooraf met zorg verpakt in kleine plastic zakjes, zodat er geen kruisbestuiving met het reguliere strooigoed kan ontstaan.

De vrijwilligers van de NCV zijn op dit moment bezig om in veel gemeenten een Glutenvrije Piet mogelijk te maken. Op www.glutenvrij.nl staat het meest actuele overzicht.

Meer berichten