In de bieb is zondag onder meer een expositie te zien van René Wolf. Foto: René Wolf
In de bieb is zondag onder meer een expositie te zien van René Wolf. Foto: René Wolf (Foto: René Wolf)

Zilverfestival voor en door ouderen in de binnenstad

  Cultuur

door Huis aan huis

Het Zilverfestival is het thema bij de derde Culturele Zondag die op 4 november in het centrum wordt gehouden. Tijdens dit festival staan de culturele activiteiten van 55-plussers en oudere generaties centraal. Zij treden op, exposeren of geven workshops op diverse plekken in de binnenstad.

Enschede - Op het programma staan onder andere een optreden van Marcel de Groot bij Het Vestzaktheater en een workshop van tangomeester Walter Gonzales uit Buenos Aires in De Tor. In een tent op de Oude Markt dansen diverse folkloristische groepen in klederdracht en laten shantykoren van zich horen. In de Bibliotheek is een uitgebreid programma met creatieve workshops, exposities en lezingen. Bijvoorbeeld over de opkomst en ondergang van de Dolle Mina's door Judith Cohen, wiens moeder een Dolle Mina was. Uiteraard zijn jongere generaties ook welkom.

De eerdere Zilverfestival-edities in 2014 en 2016 waren een groot succes, zo meldt Audry Hoemakers, projectleider Culturele Zondag. "De 55-plus generaties zijn volop bezig met dans, muziek en kunst en dat laten ze graag zien en horen. Aan mede 55-plussers, maar zeker ook aan jongere generaties.''

Concordia vroeg Marcel de Groot, de muzikale zoon van Boudewijn de Groot, om een voorproefje te geven van zijn voorstelling 'Door'. "Nieuwe liedjes, oudere liedjes, stokoude liedjes, een verhaal en enkele anekdotes: Marcel de Groot weet het allemaal even charmant te brengen, met zijn koele humor en donkerbruine stem." Het voorproefje is twee keer te zien in het Vestzaktheater en is gratis te bezoeken.

Muzikale vrienden en families zijn te horen in De Tor. Audry: "Zoals vader Bep van Koot en vader Jos Keuter die voor het eerst samen met hun zoons op het podium staan. Beide vaders zijn neven en inmiddels ook opa. De muziek is hun verbindende factor. Op het komende Zilverfestival spelen ze met twee generaties, maar wie weet staan ze straks een keer met drie generaties op het podium. Voor zoon en drummer Ray wordt het in ieder geval de allereerste keer dat hij voor publiek speelt. De muzikale vrienden van No Songs for Old Men spelen tevens bij De Tor. Zij brengen Americana met een twist, afgeleid van authentieke country en folk. Tweelingbroers Geert en Machiel zijn al sinds 1953 een duo. In de tent op de Oude Markt zingen ze oude liedjes en begeleiden zichzelf op gitaar en ukelele.''

Meer berichten