Dirigente Monique Kokkeler heeft musici en zangers verzameld om een concert met onder meer muziek de uit de film Merry Christmas te spelen.
Dirigente Monique Kokkeler heeft musici en zangers verzameld om een concert met onder meer muziek de uit de film Merry Christmas te spelen.

'Soldaten verlieten loopgraven in drang naar vrede'

  Cultuur

ENSCHEDE - Rond de kerstdagen hebben veel mensen het 'vrede op aarde' op de lippen of in gedachte. Zelden zal dit zo heldhaftig zijn nageleefd als in de Eerste Wereldoorlog. Duitse en Engelse soldaten klommen uit de loopgraven om met elkaar kerst te vieren. Zondag 11 december zet Orchestra Twente die gebeurtenis nog eens in de schijnwerpers.

Orchestra Twente staat bekend als het ad hoc ensemble dat graag filmmuziek speelt. Dirigente Monique Kokkeler heeft nu musici en zangers verzameld om een concert met onder meer muziek de uit de film Merry Christmas te spelen.

Deze film vertelt het verhaal van de soldaten die de loopgraven verlieten om met elkaar te zingen en zelfs een potje voetbal te spelen. De Eerste Wereldoorlog lag even stil. Ongelooflijk dat mensen die elkaar dagelijks met kogels, mortieren, gifgas en vuur bestookten het lef hadden om de beschutting van hun loopgraven te verlaten. Des te meer omdat ze ook nog eens geëxecuteerd konden worden wegens desertie.

Geen wonder dat over deze bijzondere daad een film werd gemaakt, waarvoor Philippe Rombi fraaie muziek schreef. Monique Kokkeler vond de film perfect geschikt om voor een kerstconcert als leidraad te nemen.

"De drang naar vrede spreekt hier uit. Het is mooi om daar in een kerstconcert aandacht aan te besteden. De muziek van Rombi is heel mooi, vooral het Ave Maria. Maar ook kerstliederen als Adeste Fidelis en Stille Nacht brengen we op de manier zoals ze in de film zijn verwerkt. Zo begint Stille Nacht met alleen maar mondharmonica en bariton Peter Arink. Gaandeweg komen er meer musici bij tot orkest, koor en solisten compleet zijn." Kokkeler heeft behalve Arink meer interessante solisten bereid gevonden mee te werken. Zoals de inmiddels hoogbejaarde, maar nog altijd bezield sprekende Anne van der Meiden als verteller bijvoorbeeld. Maar ook pianiste Inge Lulofs en sopraan Marjan Vleeming zijn van de partij. Dit alles vanaf 15.00 uur in de Jacobuskerk.

"Die kerk heeft niet alleen een mooie akoestiek, maar brengt van zichzelf ook al veel sfeer voor zo'n kerstconcert mee."

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden