Koninklijke Leo, opgericht in strijd tegen 'vroegtijdig verkering en drank'

  Cultuur
De Koninklijke Enschedese Leo Harmonie bestaat 125 jaar en dat wordt op 10 november gevierd met een smakelijk jubileumconcert.
De Koninklijke Enschedese Leo Harmonie bestaat 125 jaar en dat wordt op 10 november gevierd met een smakelijk jubileumconcert.

Enschede - De Koninklijke Enschedese Leo Harmonie bestaat 125 jaar en dat wordt op 10 november gevierd met een smakelijk jubileumconcert in het Stedelijk Lyceum Kottenpark aan de Lyceumlaan 30.

De Leo, zoals het orkest in de volksmond heet, kent een lange historie. De vereniging is opgericht op 15 september 1893 door Alphons Ariëns, kapelaan van de Sint Jacobuskerk, met het idee de toenmalige textielarbeiders van vroegtijdige verkering en drank af te houden.

De harmonie ging in 1893 van start met twintig blazers. Een jaar later werden al concerten gegeven. Landelijke bekendheid kreeg de Leo door deelname aan een groot concours in Amsterdam.

Tijdens de mobilisatie in 1914 werden ook diverse leden van de Leo onder de wapenen geroepen en na de Eerste Wereldoorlog moest men geregeld optreden bij doortrekkende Engelse, Franse en Russische soldaten. De Leo ontwikkelde zich met steun van Katholiek Enschede ook na de Tweede Wereldoorlog door en kreeg op 10 juli 1949 het predicaat 'Koninklijk'.

De vereniging kende door de jaren heen vele hoogtepunten: buitenlandse optredens (ooit werd een concert verzorgd voor vijfduizend mensen in de Grugahallen in Essen) en succesvolle plaatselijke activiteiten zoals deelname aan optochten op nationale feestdagen, serenades bij jubilea en koninklijke onderscheidingen, Tiroleravonden, carnavalsoptochten, kampioensfeesten van de katholieke voetbalverenigingen Vosta, Vogido, Victoria '28 en Emos en Schuttersfeesten in Meppen.

Hoewel het niet altijd van een leien dakje ging, is de vereniging er in geslaagd een rol te spelen in de Enschedese samenleving. De belangrijkste doelstelling van de vereniging is nog steeds om op een verantwoorde wijze populaire harmoniemuziek te maken in een ongedwongen sfeer. Nog steeds probeert de Leo zich te kwijten van haar maatschappelijke verantwoordelijkheden, met een duidelijke knipoog naar Alphons Ariëns. De Leo bezoekt bejaardencentra en scholen en verzorgt muzikale begeleiding bij katholieke activiteiten. Sinds september is de Leo gevestigd in het clubgebouw van de Voormalige Schutterij aan de Blekerstraat.

Aan het concert op 10 november verlenen de Theaterobers hun medewerking. Kaarten zijn verkrijgbaar door overmaken van 5 euro op NL25 INGB 0001 0208 83 ten name van Koninklijke Enschedese Leoharmonie o.v.v. jubileumtheaterconcert Leo. Dit bedrag is inclusief gratis koffie en vier amuses. Zie ook:

www.leoharmonie.nl

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden