Tijdens het concert brengt zandtovenaar Gert van der Vijver de seizoenen met zand tot leven.
Tijdens het concert brengt zandtovenaar Gert van der Vijver de seizoenen met zand tot leven.

Vier seizoenen door Stedelijk Koor en zandtovenaar Gert van der Vijver

  Cultuur

Het Stedelijk Koor Enschede viert dit jaar haar vijftigste verjaardag. En hoe! Op zondag 18 november verzorgt het koor vanaf 14.00 uur een spectaculaire uitvoering van Haydns meesterwerk Die Jahreszeiten in de Wilmersbergzaal van Muziekcentrum Enschede. Tijdens het concert brengt zandtovenaar Gert van der Vijver de seizoenen met zand tot leven.

Enschede - Het Stedelijk Koor Enschede is in 1968 opgericht door Rinus Luttikhuis en staat sinds 1999 onder muzikale leiding van Armanda ten Brink. Het koor is bekend in de stad en regio, maar ook ver daarbuiten, zelfs tot aan Carnegie Hall in New York. Een groot deel van het koor nam daar deel aan de wereldpremière van Karl Jenkins' Sing! The music was given.

Het Stedelijk Koor zingt verder klassiekers zoals het Requiem van Mozart en de Johannes Passion van Bach. Binnenkort staat Die Jahreszeiten van Joseph Haydn op de lessenaar, een oratorium dat de vier seizoen muzikaal verbeeldt.

Zo huppelen in de lente lammetjes door de wei en hoor je de bijen zoemen. 's Zomers vallen de mussen van het dak en broeit er een onweersstorm. Een donderende fuga barst los; de zangers zoeken een veilig heenkomen voor de bliksemschichten. De herfst staat in het teken van jacht en wijnoogst, dat laatste valt goed te horen aan dronken koorleden. In de winter komt alles tot rust en zoemen de spinnewielen; bibberend ziet men uit naar de lente. Terwijl deze prachtige taferelen klinken, beeldt zandtovenaar Gert van der Vijver ze uit met zand.

In deze uitvoering wordt het Stedelijk Koor Enschede bijgestaan door het Kammerchor Musikschule Niedergrafschaft Uelsen en het Oost-Nederlands Symfonie Orkest. Solisten zijn: Evelyn Ziegler (sopraan), Wolfgang Klose (tenor) en Peter Arink (bariton). De muzikale leiding is in handen van Armanda ten Brink.

Het koor nodigt oud-leden van harte uit om na afloop van het concert onder het genot van een drankje bij te praten. Opgave bij Gerrie Dors: 053-4773704 / 06-38684819.

Kaarten kosten: 25 euro. Kaartverkoop via:

www.wilminktheater.nl

Meer berichten