Beheerders Richard Lammers, Anniek Lammertink Janssen, Gerben Hegemans en Miranda Lycklama a Nijeholt (vlnr) zijn klaar voor de UITDaAG.
Beheerders Richard Lammers, Anniek Lammertink Janssen, Gerben Hegemans en Miranda Lycklama a Nijeholt (vlnr) zijn klaar voor de UITDaAG.

'De UITDaAG is echt iets van de buurt'

  Cultuur

Enschede - Sinds de opening van Prismare, nu elf jaar geleden, wordt er jaarlijks een UITDaAg gehouden. Maar vervelen gaat het niet. Niet voor de bezoeker en niet voor de organisatoren. "Mensen komen in aanraking met dingen die ze normaal niet zien of horen. Dat geldt ook voor ons."

Beheerders Anniek Janssen en Richard Lammers hebben er dan ook zin. De laatste loopt al vanaf het begin rond in het wijkgebouw aan de Roomweg, de ander ook al heel wat jaren. Anniek: "Het is een dag voor en door de gebruikers van dit mooie gebouw. Dit jaar valt de UITDaAG ook nog eens samen met de landelijke Burendag. Da's geen toeval, hoor. Omdat Prismare een echte wijkvoorziening is, vinden we het wel bij die dag passen. Normaal zitten we altijd medio september, dit keer een weekje later, om mee te liften op het steeds meer in trek rakende Burendag." Tientallen instanties en verenigingen vinden onderdak in het gebouw. Van basisscholen en kinderopvang tot zorginstellingen, de bibliotheek en De Woonplaats. Het Huis van Verhalen is een van de bekendste gebruikers. Hier wordt de herinnering aan de vuurwerkramp levend gehouden. Anniek: "De vrijwilligers van Het Huis van Verhalen delen zaterdag houten bloemen en lege kaartjes uit. Mensen kunnen die kaartjes beschrijven en ze samen met de bloem aan iemand geven die het verdient."

Ook wordt deze dag een kunstwerk onthuld dat door wijkbewoners is ontworpen. Anniek: "Leden van buurtvereniging Schurinksweide zijn al anderhalf jaar bezig foto's van vroeger en nu tot een geheel te smeden. Het eindresultaat komt hier aan de muur te hangen. Het mooist vind ik dat er geen professionals bij betrokken zijn. Het is echt iets van de buurt. Maar dat geldt voor de hele UITDaAG." In Prismare is een aantal koren gehuisvest. Zij laten zich zaterdag samen met een groot aantal andere koren uit de regio horen tijdens de Korendag in verschillende zalen in Prismare. Daarmee is een goede publieke belangstelling van de UITDaAG vaak al gegarandeerd, weet Richard: "De leden van die koren nemen behalve zichzelf ook familie mee en verder verwacht ik veel mensen bij de optredens van Esmee Schreurs (winnares Voice Kids in 2016, red.) en Jorieke Sterken (SBS6 House of Talents, red.)."

De kinderen van de twee basisscholen Anna van Buren en Roombeek doen weer massaal mee aan de wedstrijd Living Statues (levende standbeelden). "Daarvoor is al jaren veel animo. De deelnemende kinderen bereiden zich in workshops in Prismare voor."

De UITDaAG is zaterdag 22 september van 12 tot 17 uur. Het hele programma van de UITDaAG vind je hier:

www.prismare.nl

Meer berichten