Gerdie Schiphorst 'Een leerzame reis vol kunst, plezier en zingeving'

  Cultuur
Over twee maanden gaat Gerdie Schiphorst weer op een kunstzinnige reis naar Gambia. Wie gaat er mee?
Over twee maanden gaat Gerdie Schiphorst weer op een kunstzinnige reis naar Gambia. Wie gaat er mee?

Enschede - In april 2018 vertrokken er acht Nederlanders, waaronder vijf Tukkers, naar Gambia. Een van hen was de Enschedese Gerdie Schiphorst. Zij was de begeleidster van deze kunstzinnige reis, waarin portret- en modeltekenen de hoofdtoon voerde. Over 3,5 maand gaat ze weer. Ze zoekt nog cursisten.

"Onze thuisbasis was een prachtig gelegen ecolodge in het zuiden van Gambia. Wat het zo bijzonder maakte was dat we veel contact hadden met de plaatselijke bevolking. De mensen zijn er vriendelijk en staan open. Naast de tekenlessen, waarin Afrikaanse modellen voor ons poseerden, hebben we met schoolkinderen een kunstproject gedaan: op een muur van onze lodge hebben we een kunstwerk gemaakt, waarin al onze handen verwerkt zijn. Deze muur is zichtbaar vanaf de openbare weg. We waren en zijn allemaal apetrots!"

Kennismaking met de rijke West-Afrikaanse cultuur was wezenlijk onderdeel van deze reis. "We waren te gast op een lokaal festival. Waanzinnig mooie dans en djembé-optredens hebben we gezien. Natuurlijk waren we getuige van armoede, maar ook van enorme veerkracht, saamhorigheid en optimisme. We hebben een basisschool bezocht, waar nauwelijks materialen zijn en waar in het regenseizoen het water zo de lokalen instroomt. Ze hebben zonnepanelen, maar de batterijen zijn defect. Een inzameling onder de groepsdeelnemers heeft al flink wat geld opgeleverd, maar genoeg is het niet en eigenlijk is structurele financiële ondersteuning nodig."

De volgende model- en portrettekenreis naar Gambia staat gepland voor de periode van 30 november tot en met 14 december. Er zijn nog plekken vrij. Voor info: gerdieschiphorst.nl of Facebook: 'Tekenatelier Gerdie Schiphorst'.

Wil je een bijdrage leveren aan de batterijen en andere materialen voor de genoemde school, dan kun je contact opnemen met Gerdie. Zij zal er voor zorgen dat donaties terecht komen bij het schoolbestuur. Scholen worden ook van harte uitgenodigd om te sponsoren.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden