Zondag 11 december geeft EigenWijs voor het eerst sinds jaren weer een echt kerstconcert in Usselo. Het publiek mag meezingen met bekende kerstliederen.
Zondag 11 december geeft EigenWijs voor het eerst sinds jaren weer een echt kerstconcert in Usselo. Het publiek mag meezingen met bekende kerstliederen.

Meezingen met kerstconcert EigenWijs in Usseler kerk

  Cultuur

USSELO - De NH kerk te Usselo is al sinds de oprichting de uitvalbasis voor oratoriumkoor EigenWijs. Zondag 11 december geeft het koor daar voor het eerst sinds jaren weer een echt kerstconcert. Het publiek mag meezingen met bekende kerstliederen.

"De specialiteit van ons koor is het grote klassieke repertoire", vertelt Gerard Hoveling, zelf pas sinds drie jaar actief bij EigenWijs. "Een stevig oratorium of, zoals volgend jaar, het Requiem van Cherubini, dat vinden we mooi met z'n allen. Maar kerstmuziek heeft ook iets speciaals. Eigenwijs heeft vroeger vaker kerstconcerten gegeven. We kregen van verschillende kanten te horen dat we dat dit jaar maar weer eens moesten doen. In dit concert worden traditionele kertliedjes gekoppeld aan meer klassieke nummers. Ook componisten als Purcell, Duruflé en Saint-Saëns hebben mooie muziek voor de kerst geschreven."

Zingen bij EigenWijs is voor de ongeveer 40 leden een wekelijks terugkerend genoegen. Volgens Hoveling heeft dit alles te maken met de mooie muziek en een goede scholing. "We hebben een dirigent die ook zangpedagoog is. Je leert hier echt wel wat. Verder trekt natuurlijk vooral de muziek. Ik heb zelf altijd orgel gespeeld bij diverse koren in de regio. Dat is wat minder geworden en toen dacht ik 'laat ik zelf eens gaan zingen'. De beleving bij een koor is toch wel heel bijzonder. Je ervaart de muziek heel anders dan wanneer je alleen maar luistert."

Dat kan het publiek zondag de elfde zelf ervaren. Onder leiding van Pierre Schuitemaker mogen ook de bezoekers hun stem laten klinken. "Zelf meezingen, dat maakt zo'n concert bijzonder. We doen sowieso ons best om er een hele gebeurtenis van te maken. Aan het concert werkt ook een strijkkwartet mee en na afloop is er een gezellig samenzijn. Dan schenken we glühwein en chocolademelk. De sfeer wordt verder verhoogd met de klanken van de midwinterhoorn en de warmte van vuurkorven." Het concert begint om 15.30 uur.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden