Rob Eeftink, Jasmijn Kollner, Tim Blaauwbroek en Robert 'Nobo' Pilage vormen samen de punkrapband ZOEG'N. In oktober geven ze een dubbelconcert in café De Beiaard. Foto: Annebel Bunt
Rob Eeftink, Jasmijn Kollner, Tim Blaauwbroek en Robert 'Nobo' Pilage vormen samen de punkrapband ZOEG'N. In oktober geven ze een dubbelconcert in café De Beiaard. Foto: Annebel Bunt

Robert 'Nobo' Pilage: 'Thuis luister ik zelden naar blues'

  Cultuur

Dubbelconcert ZOEG'N in De Beiaard

 

Enschede - Robert Pilage en Tim Blaauwbroek zijn geestverwanten. Muziekminnend Twente kent de een als zanger/gitarist én naamgever van Nobo's Blues Band, de ander als T.I.M. (op z'n Engels uitgesproken), zanger/rapper van de gelijknamige en nu 'slapende' crossoverband. Samen met een twee man sterke ritmesectie vormen de twee sinds twee jaar ZOEG'N, een punkrapband waar helden als Iggy Pop, Wild Romance en Beastie Boys in doorklinken. In oktober maakt ZOEG'N een doorstart met twee optredens in Café de Beiaard, nadat de band hier vorig jaar een afscheidsshow gaf. Terwijl ZOEG'N op dat moment nog geen jaar bestond. Snapt u het nog?  

Bij Nobo denkt iedereen aan bluesmuziek. Al 35 jaar. Want in 1982 stond de geboren Oldenzaler Robert 'Nobo' Pilage aan de wieg van Nobo's Blues Band. "Toch luister ik thuis zelden naar blues. Meer naar rock en punk. En ook zelf speel ik graag wat ruigere muziek. Ik wil tekeer kunnen gaan. Liefst met een lekker glas bier erbij", lacht hij. Vorig jaar maakte Enschede voor het eerst kennis met die ongepolijste kant van Nobo. Tijdens Nobo's Jubileum Sessions Festival 2017 in Café de Beiaard werd een legendarisch optreden gegeven, waarbij aan het eind zelfs gitaren aan gruzelementen gingen. Dat een man van middelbare leeftijd zich zo laat gaan... Nobo lacht: "Daarvoor heb ik natuurlijk een speciale gitaar bij me die niet al teveel heeft gekost."

Voor dat optreden was al bekend dat bassist Toon Reysoo en drummer Merlin Boom ermee zouden stoppen en dat verklaart waarom de band dacht dat het om het laatste optreden ging. "Maar Cor Timmer (bassist bij Nobo's Blues Band, red.) en Ton Mutter (eigenaar van De Beiaard, red.) smeekten bijna of we niet door wilden gaan", vertelt Tim Blaauwbroek. Die smeekbede was misschien niet eens nodig geweest, want met de klik die Tim en Robert hebben was het een kwestie van tijd of er zou meer materiaal komen. En dat materiaal is er nu. Tim: "Die nieuwe nummers zijn zelfs nog opgenomen met Toon en Merlin, maar vanaf oktober gaan we ze live spelen met nieuwe bandleden Jasmijn Kollner en Rob Eeftink."

In hun hart zijn het echte punkers, Robert en Tim. "Onze helden zijn allemaal van de straat. Die hebben geen popacademie gedaan. We doen het ook niet voor het geld, alles komt van hier", slaat Tim op zijn borstkas. Waar de punkers in de jaren zeventig in kraakpanden woonden, geen rooie cent hadden, vaak drugs gebruikten en overal tegenaan trapten, zijn deze mannen keurige types met een baan. Robert: "Dat heeft een heel groot voordeel. Ik heb naast mijn werk in het ziekenhuis namelijk altijd de muziek gemaakt die ik leuk vond. Ik hoefde nooit iets tegen mijn zin te spelen, omdat ik er van moest leven." Toch hebben ze beiden regelmatig samengewerkt met geschoolde musici, die wel hun brood met de muziek verdienden. Daar viel toch ook wel wat van te leren? Tim, quasi-gemeend: "Ja, dat je altijd je hart moet volgen!"

Waar ZOEG'N op maandag 15 oktober tijdens het jaarlijkse Nobo's Jubileum Sessions Festival weer een half uur ('Da's lang genoeg; na een half uur ligt het publiek op apegapen') volle bak gaat, verzorgt de band op verzoek van Ton Mutter twee dagen eerder tijdens het Bokbierfestival een semi-akoestische gig. "Dan spelen we naast eigen werk ook nummers van onze helden en zelfs een soort van ballad." Die maandag krijgen ze trouwens muzikale ondersteuning van niemand minder dan DJ DNA van de Urban Dance Squad.

De in Amsterdam woonachtige Tsjechische ontwerper Tamaz gaat voor deze optredens een affiche ontwerpen. "Da's echt heel bijzonder", glundert Tim. "Hoe doet ook de litho's van bands als Guns N' Roses, Metallica en Rolling Stones. Als fan van Guns N' Roses kwam ik een keer met hem aan de praat in Amsterdam en vroeg hem of hij onze poster wilde ontwerpen. 'Dat kun jij helemaal niet betalen', lachtte hij. En daarna serieus: 'Maar als ik als gast dat weekend op jouw kosten naar Enschede mag komen, doe ik het.' Gaaf toch?"

De singel R.I.O.T. is te beluisteren op Spotify. In september volgt de tweede single Break Down The House en vanaf oktober de E.P. Kreng. "Waarbij we hopen dat mensen de bandnaam en de titel van de EP niet in één zin gaan gebruiken, want daarover zijn de eerste klachten al bij ons binnengekomen..."

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden