Bij Zara Home valt op dat de buitengevel grotendeels in de oorspronkelijke vorm is teruggebouwd.
Bij Zara Home valt op dat de buitengevel grotendeels in de oorspronkelijke vorm is teruggebouwd.

Wat is Enschede's mooiste winkelpand?

  Cultuur

Enschede heeft een centrum dat uitnodigt om in rond te dwalen, te genieten van de pleintjes, de vele winkels, de horeca en de oude straatjes. Hoe leuk het er is en hoe lang je wilt blijven hangt af van straatbeeld. De Stichting Cultureel Erfgoed Enschede gaat hier een bijdrage aan leveren door fantasie en lef van eigenaren te belonen met het toekennen van de prijs voor het mooiste winkelpand in de binnenstad. Er zijn voor deze eerste editie drie panden genomineerd.

enschede - Woordvoerder John Nijhuis: "Deze prijs is een schouderklopje voor een eigenaar en een uitnodiging voor bezoekers van het centrum om hun ogen de kost te geven. Enschede heeft een binnenstad met een historisch karakter, er valt veel te genieten en te ontdekken."

Om voor deze prijs in aanmerking te komen moet de uitstraling van het pand bijzonder zijn. De begane grond en de verdiepingen van zo'n pand zijn een geheel. De beoordeling van bijzondere winkelpanden is toevertrouwd aan een deskundige jury van 5 personen, waaronder enkele architecten, vertrouwde bezoekers en bestuursleden van de Stichting. Genomineerd zijn de winkel van Vanilia (Langestraat 23), Zara Home (de Klomp 1) en Dille & Kamille (Langestraat 47).

Nijhuis: "Vanilia is gehuisvest in de voormalige ABN-AMRO-bank. In de voorgevel vallen de oorspronkelijke stalen ramen op. Door de open achtergevel komt veel daglicht binnen en dat geeft een gevoel van ruimte. Het in het zicht laten van de constructie, de tegelvloer aan de entreezijde en het glazen plafond met de indirecte verlichting is een goede keuze. Jammer is alleen dat de aan zijkant gesitueerde geldautomaat, het beeld wat doorbreekt. Bij Zara Home valt op dat de buitengevel grotendeels in de oorspronkelijke vorm is teruggebouwd, nadat het oorspronkelijke gebouw uit bouwtechnisch oogpunt helaas niet behouden is gebleven. Aan de buitenzijde geeft de lichte kleur in combinatie met de ingetogen belettering het gebouw een rustige uitstraling, waardoor het een positieve toevoeging is aan dit gedeelte van de binnenstad. Bij Dille & Kamille is het samenspel van winkel, nieuwe appartementen en het tussengelegen pleintje opvallend. Het pleintje is een aantrekkelijke enclave in de binnenstad met mooi uitzicht op de Jacobuskerk en een aansluiting op kleine winkels en ateliers in de richting van de Walstraat. Het volledig handhaven van de voorgevel in de oorspronkelijke staat, in combinatie met de rustige reclame, geeft een charmante uitstraling."

Het is nog niet bekend wanneer de prijzen worden uitgereikt.

Meer berichten