Op 11 augustus concerteert Gijs van Schoonhoven. Van Schoonhoven, die het instrument door en door kent, zal ondermeer een werk van zijn leermeester Bert Matter spelen.
Op 11 augustus concerteert Gijs van Schoonhoven. Van Schoonhoven, die het instrument door en door kent, zal ondermeer een werk van zijn leermeester Bert Matter spelen. (Foto: Reinier van Willigen / TC Tubantia)

Zomer vol orgelmuziek in Grote Kerk

  Cultuur

Evenals vorige jaren heeft er dit jaar een orgelconcertcyclus plaats in Enschede. Het majestueuze Orgel van Lambertus van Dam van de Grote Kerk zal worden bespeeld op zes achtereenvolgende zaterdagen in juli en augustus. Alle zes bespelingen zijn 'concerten plus': elk concert wordt niet alleen door een organist verzorgd, maar er wordt tevens meegewerkt door solisten en ensembles. De concerten beginnen steevast om 16.00 uur en zullen zo'n 45 minuten in beslag nemen.

Enschede - Aanstaande zaterdag 14 juli bijt de Hengelose organist Dennis Vallenduuk het spits af. Het kamerkoor Canteclaar onder leiding van Jassen Raikov zal eveneens een deel van het programma voor zijn rekening nemen.

Woudt en Van Dijk

Een week later, op 21 juli, wordt trompettist Maurice van Dijk begeleid door Jorrit Woudt. Dit is een vast duo, dat feestelijke muziek voor trompet en orgel ten gehore zal brengen. Jorrit Woudt is organist in de gereformeerde kerk te Enschede, leidt koren en is een veelgevraagd begeleider.

Sterfdag Bach

28 juli is de sterfdatum van Johann Sebastian Bach. Reden voor de Rijssense organist Dick Sanderman om een programma samen te stellen, dat gewijd is aan de meester uit Leipzig. Samen met mezzosopraan Chantal Nysingh heeft hij een programma samengesteld dat een kleurrijk beeld oplevert van de werken van Bach.

Broedplaats Hengelo

De stad Hengelo kent meerdere goede organisten. Evan Bogerd is er één van. Deze organist, die in dienst is van de Protestantse kerk Hengelo heeft trombonist Matthijs van der Moolen bereid gevonden om aan het concert op 4 augustus mee te werken. De combinatie trombone/orgel is niet alledaags. Maar gezien het feit dat het Enschedese orgel bij elk instrument goed kleurt, zal ook dit concert zeer boeiend worden.

Van Schoonhoven

Op 11 augustus concerteert de Enschedese stadsorganist Gijs van Schoonhoven. Van Schoonhoven, die jarenlang les gaf op het Enschedese orgel en het instrument door en door kent, zal ondermeer een werk van zijn leermeester Bert Matter spelen. Diens 'Von Gott will ich nicht lassen' is wereldwijd bekend. Het programma wordt mede gerealiseerd door een klein vrouwenkoor, dat werk van Faure en Mendelssohn zal zingen.

'Allerminst amateurs'

Het slotconcert van de serie heeft plaats op 18 augustus. Dan treden drie niet-professionele organisten uit Enschede voor het voetlicht. Jan Willem Fikse, Ymte Westra en Sander Venema spelen op een dusdanig niveau, dat het woord amateur niet meer van toepassing is. De organisten, die alle spelen voor de Protestantse Kerk Enschede, hebben een veelkleurig programma in petto.

 

Meer berichten