Margreet Stokman: "Wij hebben leerlingen van het Kottenparkcollege actief betrokken bij een uitvoering van Die Jahreszeiten."
Margreet Stokman: "Wij hebben leerlingen van het Kottenparkcollege actief betrokken bij een uitvoering van Die Jahreszeiten."

Toonkunstkoor buigt met Haydn richting jeugd

  Cultuur

ENSCHEDE - Bij uitvoeringen van oratoriumkoren zie je doorgaans weinig jongeren en jeugd in de zaal. Veel koren vergrijzen zelf ook in een rap tempo. Toonkunst Enschede wil verandering. Daarom bedacht men bij een bijzonder oratorium een even bijzonder plan.

"Wij hebben leerlingen van het Kottenparkcollege actief betrokken bij een uitvoering van Die Jahreszeiten", vertelt Margreet Stokman, één van de zangers uit het koor. "En daarnaast hebben leden van ons koor vijf lagere scholen bezocht om te vertellen over Die Jahreszeiten. Onbekend maakt onbemind en op deze manier laten wij jongeren met onze mooie hobby kennismaken. Ik ben zelf twintig jaar lid van Toonkunst Enschede en het zingen wordt elk jaar nog weer leuker."

Verhalenverteller

Het Kottenparkcollege heeft een koorklas. Dit schoolkoor zingt drie stukken uit Die Jahreszeiten mee. Verder wordt het begeleidingsorkest versterkt met een hoboïst, een trombonist en een slagwerker van de school. "Deze jongelui doen dus echt mee aan de uitvoering. We hopen dat het een mooi avontuur voor ze is. Leerlingen van de vijf bezochte basisscholen hopen we in de zaal te zien. We hebben verhalenverteller Nelly Slot gevraagd om vooraf een verbindend verhaal te vertellen. Tijdens de voorstelling beeldt zij de muziek in gebaren voor de kinderen uit."

Van de kinderen van de basisscholen zijn verder werkstukken te zien in het Muziekcentrum. "Naar aanleiding van onze gastlessen op die scholen, hebben de kinderen tekeningen gemaakt. Die worden in het Muziekcentrum geëxposeerd en sommige daarvan worden tijdens de voorstelling geprojecteerd. Op deze manier wordt het een heel bijzondere voorstellling. Dat mag ook wel want we vieren er het vierde lustrum van onze dirigent Jacco Camphens mee."

Drie solisten

Behalve Toonkunst Enschede en het koor van het Kottenparkcollege zijn nog drie solisten en het Van Wassenaer Consort bij de uitvoering betrokken. Het concert begint zondag 27 november om 15.00 uur in het Muziekcentrum, Nelly Slot begint om 14.15 uur met haar inleiding.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden