Ton Ouwehand bouwde Harry Bannink twee prachtige monumentjes.
Ton Ouwehand bouwde Harry Bannink twee prachtige monumentjes.

Avondje Bannink op steenworp afstand van Lipperkerkstraat

  Cultuur

Enschede - Harry Bannink staat vrijdag centraal in Lumen. Schrijver/muzikant Ton Ouwehand zal samen met verteller/muzikant Antoon Aukes zorgen voor een vrolijke Harry Bannink-avond waarin verhalen worden verteld, liedjes worden gezongen en voorgelezen wordt uit de twee boeken die Ouwehand over de Enschedese componist schreef.

Stekkie van de fuchsia, In een rijtuigie, Op een mooie Pinksterdag, Zeg maar ja tegen het leven, Vluchten kan niet meer, Nikkelen Nelis (Zij kon het lonken niet laten) en Het zal je kind maar wezen en nog zo’n 5000 andere liedjes schreef hij, Harry Bannink.

Lipperkerkstraat

Harry Bannink (1929 - 1999), die de eerste dertig jaar van zijn leven aan de Lipperkerkstraat in Enschede woonde, schreef veel liedjes die iedereen boven de veertig eigenlijk wel kent. Zijn samenwerking Annie M.G. Schmidt leverde zeven musicals op en natuurlijk het legendarische 'Ja Zuster, Nee Zuster'. Met Eli Asser maakte hij 'Het Schaep met de 5 Pooten'.

Met Michel van der Plas en Friso Wiegersma schreef hij voor Wim Sonneveld. Met Hans Dorrestijn, Willem Wilmink, Rob Chrispijn en anderen schreef hij voor Het Klokhuis, De Stratemakeropzeeshow, De Film van Ome Willem en Sesamstraat.

Twee boeken

Omdat zoveel mensen zijn werk wel, maar zijn naam niet kennen, schreef Ton Ouwehand twee boeken over Harry Bannink. In 'Harry Bannink Toonzetter' staan interviews en verhalen met mensen die met Harry hebben gewerkt: Jenny Arean, Edwin Rutten, Eli Asser, Aart Staartjes, Joost Prinsen, Wieteke van Dort, Ivo de Wijs, Joop van den Ende, Henny Vrienten, Willem Nijholt en vele anderen schetsen een beeld van een gedreven, bescheiden Enschedeër.

Steeds weer in de krant

In het daarvoor verschenen boek 'Niemand zo aardig als hij' wordt beschreven hoe weinig zijn naam in Enschede leeft en hoe schrijver Ton Ouwehand als journalist bij Tubantia altijd weer kans zag de naam Harry Bannink in de krant te krijgen. Het boek is een vrolijk geschreven verantwoording waarom later het boek 'Harry Bannink Toonzetter' geschreven moest worden.

Lumen

Beide boeken zullen deze avond te koop zijn. De schrijver is best bereid om er desgewenst een handtekening in te zetten. De avond begint om 20.00 uur. Lumen is te vinden aan de Velveweg 54, niet ver van de Lipperkerkstraat.

Meer berichten