Wanneer de kunstenaar het exoskelet draagt, worden zijn armen en linkerbeen op 64 punten algoritmisch aangestuurd. Foto: Steve Berrick
Wanneer de kunstenaar het exoskelet draagt, worden zijn armen en linkerbeen op 64 punten algoritmisch aangestuurd. Foto: Steve Berrick (Foto: Steve Berrick)

StickMan: De mens van morgen vandaag in Tetem

  Cultuur

Enschede - StickMan, een creatie van de Australische performancekunstenaar Stelarc, is vanaf dit weekend te zien in Tetem. De komende dagen zijn er verschillende mogelijkheden om Stickman in actie te zien.

Stelarc, in 1964 geboren op Cyprus als Stelios Arcadiou, geldt als pionier op het gebied van versmelting van het menselijk lichaam met technologie en robotica. Zijn exoskelet StickMan is voor het eerst te zien in Europa. Een kleinere versie daarvan, waarmee bezoekers het grote exoskelet kunnen besturen, is speciaal voor de tentoonstelling in Tetem gemaakt.

Tijdens zijn bezoek in Enschede organiseert Tetem in samenwerking met partners uit de stad een aantal evenementen met Stelarc. Op zondag 27 mei tijdens het Maker Festival Twente geeft Stelarc een vijf uur durende interactieve performance van StickMan.

Stelarc staat al sinds de jaren zestig bekend om zijn grensverleggende performances, waarbij hij zijn lichaam verandert in een 'post-menselijke cyborg'. Maar ook om controversiële werken zoals een derde oor dat operatief is ingebracht in zijn arm of een buiksculptuur die hij buiten zijn lichaam kon besturen. De meeste van zijn werken zijn gecentreerd rondom het concept dat het menselijk lichaam 'verouderd' is en dat het met behulp van technologie verbeterd kan worden. Met zijn installaties en performances onderzoekt Stelarc de psychologische en fysieke beperkingen van het lichaam.

Van 17 mei tot en met 19 augustus is in Tetem aan de Stroinksbleekweg 16 de tentoonstelling StickMan te zien. StickMan is een eenvoudig exoskelet dat pneumatisch wordt aangedreven. Wanneer de kunstenaar het exoskelet draagt, worden zijn armen en linkerbeen op 64 punten algoritmisch aangestuurd, terwijl hij zelf met zijn rechterbeen diverse richtingen kan inslaan. Op die manier kan hij de interactie aangaan met zijn eigen schaduw en de geprojecteerde video feedback.

Naast een 'performance vehikel' is de StickMan ook een geluidsmachine. De bewegende delen van het exoskelet bevatten microfoontjes, acceleratiemeters en gyroscopen, die gezamenlijk de diverse bewegingsgeluiden vastleggen, bewerken en via een speaker systeem ook weergeven. Hierdoor worden de geluiden een integraal onderdeel van het exoskelet. Een kleinere versie van StickMan stelt bezoekers in staat met het exoskelet te communiceren door hun eigen choreografieën op te nemen, inclusief de gegenereerde geluiden.

Info:

www.tetem.nl

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden