Foto: foto Brigitt Rezelman

Singer-songwriter Judith Brands: 'Rouwen gaat nooit helemaal over'

  Cultuur

Een jaar geleden overleed haar moeder Ria, 59 jaar jong. Dochter Judith Brands, singer-songwriter, houdt ruim een jaar later, op donderdag 31 mei, als afstudeerperformance 'Ik rouw van jou', een avond met muziek en verhalen in Metropool in Hengelo: "Ik wil mensen op een andere manier naar rouw laten kijken."

ENSCHEDE - Judith (27) studeert dit jaar in Leeuwarden af aan de Academie voor Popcultuur. Het laatste jaar van haar studie stond in het teken van verlies en rouw, maar ook het vieren van het leven. "Ik heb opa's en oma's verloren en dat was ook hartstikke erg. Maar mijn moeder, zo jong, is toch heel anders. We hadden ook een hele goede band. Je staat er zelf niet direct bij stil hoe je leven dan op z'n kop staat."

Zingen deed ze van jongsaf aan, staand op de keukentafel. Judith - geboren in Enschede, getogen in Buurse - trad op in meerdere plaatsen in de regio, ze won The Voice of Buurse en Hoksebarge Zingt. De keuze voor de opleiding aan de Academie voor Popcultuur was een logisch vervolg. Maar na het overlijden van haar moeder ging ze op een andere manier bezig met het schrijven en zingen van liedjes. "De teksten kwamen dichterbij, werden puurder."

Ze vindt dat er te weinig gepraat wordt over rouw. "In het begin letten de mensen om je heen op hoe je je voelt. En na een poosje wordt verwacht dat je je leven weer oppakt. Maar rouwen gaat nooit helemaal over; je kunt niet zeggen 'nu is het klaar'. Het blijft een stukje van je nieuwe leven en op bepaalde momenten komt het gemis weer heel erg binnen. Mensen praten er niet over met je. En zelf wil je ook niet met je verdrietige gevoelens te koop lopen. Leuke en blije dingen worden uitgebreid vertelt, verdrietige niet. Ik merk dat ik het zelf prettig vind om over mijn moeder te praten, maar er zelf over beginnen is dan weer zo'n drempel, want je wilt niemand belasten."

Zelf is ze ook niet zo'n prater, vertelt ze: "Maar liedjes schrijven helpt mij. En als het mij helpt, helpt het misschien iemand anders ook. Daarom ook deze avond: dan weten mensen dat ze over zoiets kunnen beginnen met iemand die rouwt." In Metropool komt ze voor het eerst met deze liedjes naar buiten. "Ik wil mensen er bewust van maken dat rouw niet zomaar afgelopen is, maar dat het je leven lang bij je blijft. Natuurlijk is bij iedereen het rouwproces anders. Maar mij zou het helpen als er meer over gepraat werd. En dat geldt wellicht voor meer mensen."

Tijdens 'Ik rouw van jou' wordt er niet alleen gesproken over het verdriet dat rouw met zich mee draagt, maar ook over de 'mooie' aspecten van rouw. "De avond staat dus niet in het teken van verdriet, maar juist in het teken van leven, we mogen dat vieren en we mogen ook vieren dat de mensen die nu overleden zijn, er ooit waren. Ik hoop deze avond mensen te kunnen inspireren en hen wellicht op een andere manier naar rouw te laten kijken."

"De rouw waar ik in terecht ben gekomen na het overlijden van mijn moeder was voor mij de aanleiding om deze avond te organiseren. Je hoort nooit iemand zeggen 'ik ben in de rouw'. Er wordt nooit gezegd 'ik rouw van jou'. Ik vind dat we rouwen niet moeten zien als een probleem dat opgelost moet worden. We moeten er mee omgaan en er over kunnen praten want het hoort bij het leven."

Samen met een band zingt en speelt Judith eigen nummers en covers. Lory Wagenaar leest uit haar boek 'Voor wie verloren heeft en zoekt' en de Flamingo band speelt sfeervolle muziek. Het concert in Metropool aan het Industrieplein 10 in Hengelo begint om 20.00 uur. De entree bedraagt 10 euro. Kaarten via metropool.nl.

Judiths moeder overleed aan borstkanker. Een deel van de opbrengst van deze avond gaat naar Pink Ribbon.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden