Logo huisaanhuisenschede.nl


Speechtalenten Simon, Allegressa en Tim (vlnr) met hun prijzen. Foto: Albrecht Haan / Studio QKLQ
Speechtalenten Simon, Allegressa en Tim (vlnr) met hun prijzen. Foto: Albrecht Haan / Studio QKLQ

Simon uit Enschede schrijft winnende speech over zijn Star Wars-fascinatie

  Cultuur

Amersfoort - Onderbouwleerlingen van 87 tweetalige voortgezet onderwijs-scholen streden op 10 april voor de 15e keer om de titel 'Wie draagt het best een speech in het Engels voor?'. Winnaars van de Junior Speaking Contest 2018 zijn geworden Simon van Gelder van Het Stedelijk Lyceum College Zuid uit Enschede (derde klas) en Allegressa Kidimbu van het Heerenlanden College uit Leerdam (tweede klas). De publieksprijs ging naar Tim Stoelinga van het Wolfert Tweetalig in Rotterdam.

In het Theater De Lieve Vrouw in Amersfoort streden zestien leerlingen uit de tweede en derde klas van havo en vwo om de titel. Alle zestien hadden ze een Engelse speech bedacht binnen het thema 'Living my fantasy'. Die mochten ze voordragen voor publiek. Daarna kregen ze vragen van een panel.

Van de derdeklassers was Simon van Gelder van Het Stedelijk Lyceum College Zuid uit Enschede de beste. Zijn speech '1977' gaat over het jaar waarin de eerste Star Wars-film uitkwam. Hij vertelde vol passie hoe graag hij in een wereld zou willen leven met robots, aliens en ruimteschepen.

De jury heeft de finalisten beoordeeld op zowel de inhoud en originaliteit van hun speech, als de overtuigingskracht ervan. Dit jaar noemde de jury het niveau van de inzendingen erg hoog, en de inzendingen divers en interessant. Daarnaast telde ook de presentatie mee en de manier waarop de finalisten de vragen beantwoordden. Het publiek koos daarnaast haar favoriet uit alle deelnemers voor de Publieksprijs.

Nuffic, de Nederlandse organisatie voor internationalisering in onderwijs, organiseert al sinds 2004 jaarlijks deze wedstrijd, waarbij leerlingen uit de tweede en derde klas het tegen elkaar opnemen. Er is een aparte competitie voor beide leerjaren. Voorafgaande aan de finale vonden de afgelopen maanden regionale rondes plaats op een verschillende scholen verspreid in Nederland. De zestien finalisten kregen een workshop aangeboden om zich voor te bereiden op de finale.

reageer als eerste
Meer berichten


Shopbox