Logo huisaanhuisenschede.nl


Leo Fuld was, toen hij in 1997 in Amsterdam overleed, zo goed als vergeten.
Leo Fuld was, toen hij in 1997 in Amsterdam overleed, zo goed als vergeten.

De vergeten Leo Fuld herleeft in Vestzaktheater

  Cultuur

Leo Fuld was een internationale ster. De man die het Joodse verleden liet herleven, dat na de oorlog vrijwel uit Nederland was verdwenen. Rob van de Meeberg, Rosa Mee en Bert Stoots laten deze unieke Nederlandse zanger herleven in een muzikaal eerbetoon aan een groot kunstenaar die we nooit mogen vergeten. Zondag om 15.00 uur in het Vestzaktheater.

Enschede - Al als 16-jarige trok Fuld volle zalen, eerst als zanger in de Synagoge, later ook in theaters en concertzalen. Zijn versie van 'My Yddische Mama' werd een wereldhit. Hij maakte vijf wereldtournees, trad met veel succes op in New York, waar mensen avond aan avond voor hem terugkwamen. Na de oorlog reisde Fuld naar Amsterdam, waar hij vernam dat niemand van zijn familie de oorlog had overleefd.

In Parijs, waar hij wekenlang optrad met onder andere Edith Piaf en Charles Aznavour een lied voor hem schreef, hoorde hij in een kleine nachtclub, een Poolse overlevende van het getto in Warschau het Jiddische lied 'Wo ahin soll Ich geh'n' zingen. Fuld was er zo door geroerd, dat hij beloofde het in de hele wereld bekend te maken en dat gebeurde. Leo Fuld die miljoenen platen maakte was, toen hij in 1997 in Amsterdam overleed, zo goed als vergeten.

De voorstelling wordt gebracht door Rob van de Meeberg en Rosa Mee (tekst en zang), Lars Boom (tekst) en Evert de Vries (regie). Info: hetvestzaktheater.nl

reageer als eerste
Meer berichten


Shopbox